<
>

'Dé ontdekking van Van Gaal moet nog opgepikt worden door de Europese top'

Tot voor de derde aanstelling van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal deed de naam Mark Flekken bij weinig voetbalvolgers een belletje rinkelen óf had niemand eraan gedacht om hem te selecteren. Inmiddels maakt Flekken voor de derde keer deel uit van de definitieve selectie en gaat hij debuteren in de oefeninterland tegen Denemarken.

Op 7 september van het vorige jaar kondigde Louis van Gaal aan dat in Duitsland ook een goede Nederlandse keeper blijkt te zijn. “Mark Flekken heet hij. Dan weet hij vast dat we komen kijken.” In oktober zat de 28-jarige doelman van SC Freiburg voor het eerst bij de selectie en maakte meteen indruk op de bondscoach. “Een echte Van Gaal-keeper. Ongelooflijk goed met zijn voeten. Dat wil je niet weten. Van der Sar was dat ook. Cillessen heeft dat ontwikkeld. Dat vind ik heel belangrijk.”

Met de blessures van Jasper Cillessen en Justin Bijlow moet Van Gaal op zoek naar een nieuwe nummer één voor de komende interlands. Ondanks het selecteren van PSV-doelman Joël Drommel en ‘good old’ Tim Krul, komt hij uit bij de in Bocholtz geboren sluitpost. Van Gaal liet doorschemeren dat hij met de implementatie van het nieuwe systeem zoekt naar een geschikte doelman. “Flekken is uitstekend geschikt om met een driemansverdediging op te bouwen. Dat doet hij met Freiburg ook”, vertelde de bondscoach tijdens de persconferentie van maandag.

Beste keuze voor het Nederlands elftal

Iedereen die kijkt naar de onderstaande cijfers heeft geen twijfel meer. Van Gaal heeft gelijk. Flekken scoort op alle data beter of gelijkwaardig aan/dan de concurrenten bij Oranje.

*per 90 minuten. Mingetallen betekenen dat een keeper meer doelpunten tegen heeft gekregen dan hij op basis van Expected Goals tegen zou horen te krijgen.

Van Gaal noemt Flekken ‘uitstekend geschikt om met een driemansverdediging op te bouwen’. SC Freiburg speelde in elf van de 25 Bundesligaduels dit seizoen met drie verdedigers. Bijlow en Drommel zijn het minst ervaren, want zij speelden altijd met vier verdedigers voor zich. Krul en Cillessen hebben, net als Flekken, wél ervaring met een systeem met drie verdedigers. Krul kreeg dit seizoen zes keer te maken met een driemansverdediging bij Norwich City. Cillessen overkwam dat één keer, maar moest zich toen na achttien minuten laten wisselen vanwege een blessure.

‘Grote transfer voor veel geld’

Niet alleen Louis van Gaal is zeer te spreken over de prestaties van Mark Flekken. Cristian Willaert geeft in Voetbalpraat aan onder de indruk te zijn van de cijfers van de doelman, die al vanaf zijn zestiende in Duitsland keept. “Als je de cijfers in de Bundesliga ziet en die van de keepers in andere grote competities met dezelfde soort cijfers. Als het gaat om tegenhouden dan komt hij in de buurt van Courtois en De Gea. Aan de bal: Ederson. Dit is echt uniek. Hij gaat ook denk ik deze zomer naar een grote club voor heel veel geld.”

Kijkende naar de data blijkt inderdaad dat Flekken niet bepaald onder doet voor de topkeepers in topcompetities. Flekken heeft, ten opzichte van de keepers van respectievelijk Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, PSG en Bayern München, het hoogste reddingspercentage. Ook de verhouding verwachte tegendoelpunten tegenover daadwerkelijk geïncasseerde goals is bij de keeper van SC Freiburg het beste. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde aantal doelpunten voorkomen per negentig minuten.

*per 90 minuten. Mingetallen betekenen dat een keeper meer doelpunten tegen heeft gekregen dan hij op basis van Expected Goals tegen zou horen te krijgen.

In de top-5 competities van Europa (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga en Ligue 1) hebben twee keepers betere cijfers dan onze aanstaande keeper van zaterdag. Walter Benítez van OGC Nice en José Sá van Wolverhampton Wanders hebben meer doelpunten voorkomen dan Flekken.

De cijfers zijn veelbelovend, net als de uitspraak van Willaert. Vanavond maakt hij in de Johan Cruijff ArenA zijn debuut voor Oranje in de oefeninterland tegen Denemarken. Dan is de vraag of hij zijn goede vorm bij SC Freiburg kan doortrekken naar het Nederlands elftal.