<
>

Dest: "WK met Amerika is een droom voor mij"

Na zijn doorbraak in de hoofdmacht van Ajax laait in de herfst van 2019 de discussie op over de interlandcarrière van Sergiño Dest. Als jeugdspeler van de Amsterdammers kwam de rechtsback nooit echt in beeld bij de vertegenwoordigende elftallen van de KNVB. Dat heeft later grote invloed als de huidige rechtsachter van Barcelona kan kiezen tussen Oranje en Team USA.

De 21-jarige Dest groeit op in Almere en heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook een Amerikaans paspoort. Hij dacht er in zijn jeugd niet over na om voor het land van zijn vader uit te komen, maar omdat hij niet werd benaderd voor Oranje, koos Dest voor Amerika. “Als dat mogelijk is, wil ik het proberen”, zegt Dest over het gesprek dat hij met zijn vader had over zijn interlandloopbaan. Namens Amerika doet Dest mee aan de WK’s voor de O17 en O20-teams en krijgt Team USA een streepje voor.

De Amerikaanse voetbalbond ziet in Dest een potentiële topspeler en houdt de banden warm. Dest maakt indruk met zijn spel op de rechterflank bij Ajax. Hij wekt de interesse van de bondscoach van destijds, Ronald Koeman. Reden voor Gregg Berhalter, de Amerikaanse collega van Koeman, om naar Amsterdam af te reizen en Dest te overtuigen te kiezen voor Amerika.

“Voor ons ging het erom dat we hem duidelijk konden maken waar we mee bezig waren en welke rol hij daar in kon spelen”, zegt Berhalter over de gesprekken die hij had met Dest. De poging die de KNVB onderneemt, komt te laat. “Ze hadden alle tijd van de wereld, en nu willen ze mij wél”, vertelt Dest, die voelt dat zijn hart ligt bij Amerika. Op het clubkanaal van Ajax maakt Dest vervolgens zijn keuze bekend.

Talentvolle lichting wil hoge ogen gooien op WK

Samen met Giovanni Reyna (Borussia Dortmund), Weston McKennie (Juventus), Yunus Musah (Valencia) en sterspeler Christian Pulisic (Chelsea) maakt Dest deel uit van een zeer talentvolle lichting die het Amerikaanse voetbal hoop geeft voor de toekomst. “Eén wat ik zo waardeer aan Amerikanen is dat ze elkaar onvoorwaardelijk steunen”, zegt Dest over de speciale connectie binnen de selectie.

Het team van Berhalter maakt zich op voor deelname aan het WK in Qatar dit jaar. Team USA bezet de tweede plek in de CONCACAF, die recht geeft op een WK-ticket. De Verenigde Staten moet de tweede plek zien vast te houden in de laatste tweekwalificatieduels waarin Mexico en Costa Rica de tegenstander zijn. “Mijn eerste WK voor de Verenigde Staten zal veel voor mij betekenen. Ik heb twee WK’s met de jeugd gespeeld. Om nu hét WK te spelen is mijn droom”, aldus Dest.

Dest mist El Clásico

De Clásico van zondag moet Dest aan zich voorbij laten gaan vanwege een hamstringblessure. Barcelona maakte niet bekend hoe lang Dest is uitgeschakeld.