<
>

Ten Hag leeft mee met David Neres, Antony en André Onana

Ajax-trainer Erik ten Hag leefde afgelopen week enorm mee met David Neres, die moeite had om Oekraïne te onvluchten na de Russische invasie. Het verblijf van de Braziliaan die afgelopen januari naar Shakhtar Donetsk vertrok, was binnen de spelersgroep van Ajax een onderwerp van gesprek.

"Dat is zeker een thema geweest", zegt Ten Hag op de persconferentie. "Via de spelers is er contact geweest met David. David heeft zelf contact gehad met ons teammanagement. Natuurlijk zijn we betrokken en hebben we meegeleefd. We zijn heel erg blij dat hij uit die oorlogssituatie vertrokken is en dat hij en zijn gezin weer veilig zijn."

Antony
Ook zijn grootste vriend binnen de selectie, Antony, had het volgens Ten Hag moeilijk met de situatie van zijn vriend. "Hij heeft daar zeker een aantal dagen heel veel last van gehad. Antony vond het heel erg moeilijk, hoe hij daarmee om moest gaan. Hij was heel erg bezorgd. Dat lijkt me ook normaal als je zo'n broederband hebt; dat je die angsten deelt."

De vriendin van David Neres, Kira Winona, reageert vervolgens op Instagram op de persconferentie. 'Wat een onzin verhaal. Ajax geeft helemaal niks om David. Ze hebben nooit gevraagd of hij oké is. We vragen om hulp en zij zeiden dat het niet hun business was. Dat is hoe Ajax om hun ex-speler geeft die een paar weken eerder nog voor hen speelde. Ze moeten zich schamen', schrijft Winona.

André Onana
De trainer beantwoorde ook een aantal vragen over doelman André Onana, die momenteel onder de lat staat door blessures van Remko Pasveer, Maarten Stekelenburg en Jay Gorter. De doelman uit Kameroen komt uit een hele moeilijke situatie waarin hij maanden niet heeft gespeeld door een dopingschorsing. "Voor hem was dat een diepe teleurstelling. Je bent begaan met je speler en ik vond het vreselijk voor hem dat hem dit was overkomen. Het voelde ook wat onrechtvaardig en dan leef je met hem mee. Ik heb altijd goede gesprekken met hem kunnen voeren", zegt Ten Hag.

Onana is volgens de coach als mens totaal niet veranderd. "Hij is nog steeds dezelfde André. Maar als je zoiets overkomt, is dat een levenservaring die je liever niet mee wil maken. Natuurlijk heeft hij iets gedaan wat niet mag en daar heeft hij voor moeten boeten. Het is een zware periode geweest en dat doet wat met je. Hij wil zo graag spelen, heeft de wedstrijden en de uitdagingen enorm gemist. Op dit moment is hij zo blij dat hij weer onder de lat kan staan en daar kan hij van genieten. Hij heeft wel een paar weken nodig gehad om weer naar dat niveau te komen. Maar Onana is een onvoorstelbaar mooie atleet. Bij dit soort mensen gaat het aanpassen naar een hoger niveau heel snel. Over een niet al te lange tijd gaan we de oude André Onana weer zien."