<
>

Met Voronin vertrekt vijfde voetballer uit het Russische voetbal

Andriy Voronin is als assistent-trainer van Dinamo Moskou vertrokken vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Na Markus Gisdol, Yaroslav Godzyur, Dmytro Lytvyn en Pablo is de Oekraïner de vijfde persoon die het Russische voetbal deze week vaarwel heeft gezegd.

Een leegloop uit de Premjer Liga dreigt door de invasie van Rusland in Oekraïne. Voronin gaf tegen het Duitse Bild aan: "Ik zie geen mogelijkheid om in een land te blijven, waarvan het leger onze steden en inwoners aanvalt. We zijn Moskou net op tijd uitgevlucht. We moesten via Amsterdam vliegen. Gelukkig zijn mijn vader, schoonmoeder, vrouw en kinderen nu veilig."

Poetin oorlogscrimineel
Het is een mogelijkheid dat de oud-spits van onder meer Liverpool en Bayer Leverkusen zelf helpt zijn land te verdedigen. "Ik wil gaan helpen. Met geld of misschien anders. Als ik nu in Oekraïne had gestaan, was dat met een pistool in mijn hand. Weet Poetin zelf wel wat hij doet? Ik denk dat hij gewoon in de geschiedenisboeken wil komen. Maar zo eindigt hij niet. Of het moet als een grote oorlogscrimineel zijn."

Acht Nederlanders
Met Tonny Vilhena (FK Krasnodar, nu verhuurd aan Espanyol), Guus Til, Jorrit Hendrix (Spartak Moskou, beiden verhuurd aan Feyenoord), Quincy Promes (Spartak Moskou), Glenn Bijl (Krylya Sovetov Samara), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou), Imran Oulad Omar (Rotor Volgograd) en Philip Gililow (jeugd FK Khimki) liggen er 8 Nederlandse voetballers vast bij een Russische voetbalclub. Zij hebben nog geen positie ingenomen als het gaat om hun contract.

"Ik vind het verschrikkelijk natuurlijk dat er oorlog is", zei Til zondag na de wedstrijd tegen AZ. "Ik heb met Jordan Larsson even contact gehad, maar daar kijken ze niet heel erg nauw. Het is er nu ook zo als toen ik er was. Het is natuurlijk in Oekraïne op dit moment de strijd aan de gang. Daar is het compleet chaos en is het verschrikkelijk. Net als hier in Nederland valt er niks van te zien. En dat is in Moskou hetzelfde en dat is afschuwelijk."

"Ik volg alles in media", zegt Hendrix na de verloren wedstrijd tegen AZ. "Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er allemaal aan de hand is. Ik krijg net zoveel mee als jullie. Ik heb wel contact met een aantal ploeggenoten. Zij krijgen hetzelfde mee. Het is natuurlijk een verschrikkelijke situatie en ik weet niet zo goed wat ik er allemaal over kan zeggen. Die jongens zitten in Moskou dan, maar daar gebeurt eigenlijk niks. Zij krijgen ook mee wat er in de media wordt gezegd. Het is echt gewoon verschrikkelijk wat er op dit moment in de wereld speelt."