<
>

Lens: "Eigenlijk ben ik nu een heel jaar apart aan het trainen"

Jeremain Lens zit bij Beşiktaş in een penibele situatie. De 34-jarige aanvaller speelde zijn laatste wedstrijd voor de Turkse grootmacht op 19 september 2020, zit sindsdien niet bij de selectie en is niet speelgerechtigd om voor zijn club uit te komen. "Eigenlijk ben ik nu een heel jaar apart aan het trainen", zegt de 34-voudig international. Na drie goede seizoenen belandde de aanvaller op een zijspoor.

Zijn situatie doet een beetje denken aan die van Winston Bogarde vroeger bij Chelsea en Glynor Plet iets recenter bij Alanyaspor. Bogarde moest bij Chelsea meetrainen met jeugdspelers terwijl hij een miljoenencontract had, Plet liep in Turkije elke dag rondjes om het veld. De situatie waarin de oud-speler van onder meer AZ, N.E.C. en PSV nu in zit, is zo'n 2 jaar geleden ontstaan. "Ik sta nog steeds onder contract bij Beşiktaş. Eind mei loopt mijn contract af. Twee jaar geleden is mijn situatie drastisch veranderd. Ik ben toen uit de selectie gezet en apart gaan trainen. Ik heb na een half jaar nog bij een andere club hier in Istanbul gezeten. Van de zomer teruggekomen bij Beşiktaş. Er waren een aantal dingen, maar helaas is het niet tot een transfer gekomen. Hetzelfde geldt voor afgelopen wintertransferperiode. Toen is het ook helaas niet tot een deal gekomen. Dus eigenlijk ben ik nu een heel jaar apart aan het trainen."

"Ik vind zelf ook dat het een behoorlijk salaris is wat ik op dit moment verdien" Lens

Drukt op begroting
En dus is Lens dit seizoen niet te zien in het shirt van Fatih Karagümrük, zoals vorig jaar. "Ik wil nu niet met modder gaan gooien en dat ga ik ook niet doen als ik daar weg ben. Maar het is een beetje vreemd, want ze willen het liefst dat ik weg ga. Ook destijds is mij aangegeven dat ik best wel op de begroting druk dus daar willen ze vanaf. Dan zou je verwachten dat elk bod of elke kans dat ze minder hoeven te betalen dat ze die met twee handen aangrijpen, maar dat is ook niet het geval en dan hebben ze alsnog wensen en eisen. En zodoende is het meerdere malen niet tot een definitieve deal gekomen, zowel een huurdeal als een definitieve overgang. Wat jammer is. Ook omdat ik zelf wel een beetje vind dat het een behoorlijk salaris is wat ik op dit moment verdien. Dan zou je denken dat als het gehalveerd zou worden of misschien tien procent kan zijn wat een andere club betaald. Dan zou ik denken, liever die tien procent vermindering dan dat ze me het volle pond betalen."

Dat gebeurde dus niet. En dus is het wachten tot het eind mei is, want dan loopt het contract van Lens eindelijk af. Meer dan 600 dagen na zijn laatste wedstrijd voor Beşiktaş, waar hij in 102 wedstrijden tot 12 goals en 20 assists kwam. "In het begin was het vrij moeilijk, omdat het voor mij een nieuwe situatie was. Op dit moment train ik ook nog voor mezelf met een personal trainer. Ik train op de club, wat niet super intensief is, maar daar doe ik ook nog wel het een en ander. Eigenlijk de rest van de dag probeer ik voor mezelf in te vullen en dat is heel verschillend. De ene keer doe ik helemaal niks en de andere keer probeer ik een beetje de dingen te doen die ik ook naast het voetbal deed."

Vastgoed
Zo investeert Lens in het vastgoed, al zijn er ook dagen dat hij niet al te bezig is. Een beetje klussen heeft hij na anderhalf jaar ook wel gezien. "Ik kan wel klussen, maar op een gegeven moment houdt dat ook op. Nee, ik investeer al heel wat jaren in het vastgoed. Waar ik het voorheen overliet aan mijn makelaar of andere mensen kan ik er nu wat intensiever mee bezig zijn. Dat zijn een beetje de dingen die ik nu doe. Ik ben op dit moment nog steeds voetballer, maar ik kom niet aan voetballen toe. Ik zou nog heel graag weer lekker willen voetballen. Ik ben 34 jaar inmiddels. Als dat betekent dat dit de laatste jaartjes zijn dan zou ik het wel voetballend willen afsluiten. Dat is wel mijn doel, om het voetballend af te sluiten."