<
>

Nadal naar finale Australian Open, treft Medvedev

Pro Shots

Rafael Nadal kan serieus op jacht naar zijn 21e grandslamtitel. De 35-jarige Spanjaard bereikte de finale van de Australian Open door in de halve finale af te rekenen met de Italiaan Matteo Berrettini. De als zesde geplaatste Nadal won in vier sets: 6-3 6-2 3-6 6-3.

Nadal staat voor de zesde keer in de eindstrijd van het toernooi in Melbourne, maar hij won in zijn lange carrière pas één keer de Australian Open en dat was lang geleden, in 2009. Hij treft in de finale de winnaar van de andere halve finale, die gaat tussen de Rus Daniil Medvedev en de Griek Stefanos Tsitsipas.

De partij onder het gesloten dak van de Rod Laver Arena duurde nog geen 3 uur en de omstandigheden waren veel aangenamer dan in de kwartfinales, toen Nadal een zware inzinking kreeg in zijn partij tegen de Canadees Denis Shapovalov. De Spanjaard had toen veel last van de hitte en kreeg maagproblemen.

"Iedereen weet dat ik liever outdoor speel dan indoor, maar met een gesloten dak is dit stadion ook fantastisch. Ik klaag niet en heb genoten, want eerlijk gezegd had ik niet verwacht in 2022 nog een finale te spelen", zei Nadal in een kort interview direct na afloop van de wedstrijd. Hij doelde op de slepende voetblessure die hem vorig jaar lang kwelde en hem zelfs deed twijfelen of hij nog zou terugkeren op het hoogste niveau.

Tegen Berrettini speelde Nadal echter als herboren. Hij erkende dat zelf ook. "Die eerste twee sets waren mijn beste in een hele lange tijd. Ik wist dat het in de derde set moeilijker zou worden, omdat Matteo een gevaarlijke jongen is; hij ging er echt voor. In de vierde set kwam het aan op overleven en vechten. Dat ik nu toch weer de finale heb gehaald, betekent veel voor mij."

Nadal heeft net als de afwezige Roger Federer (geblesseerd) en Novak Djokovic (visum ingetrokken) twintig grandslamtitels gewonnen. De Spanjaard kan in Melbourne het record van 21 titels alleen in handen krijgen.

Nadal treft woedende Medvedev in finale

Daniil Medvedev versloeg in een verhitte halve finale de Griek Stefanos Tsitsipas in vier sets: 7-6 (5) 4-6 6-4 6-1.

De 25-jarige Medvedev kan zondag zijn tweede grandslamtitel veroveren. Eind vorig jaar was hij in de finale van de US Open te sterk voor Novak Djokovic. In Melbourne stuit hij in de finale op de Spaanse routinier Rafael Nadal, die in de andere halve finale won van de Italiaan Matteo Berrettini en jaagt op zijn 21e grandslamzege.

Vorig jaar verloor Medvedev de Australian Open-finale van Djokovic. De Servische nummer 1 van de wereld, die niet is gevaccineerd tegen het coronavirus, kon zijn titel niet verdedigen omdat de Australische autoriteiten zijn visum introkken.

De clash tussen Medvedev en Tsitsipas duurde relatief kort (2,5 uur) omdat de games elkaar snel opvolgden. Vooral in de eerste set serveerden de twee sterk. De 'love games' vlogen over en weer. Het kwam in die eerste set aan op een tiebreak en die won Medvedev met 7-5.

De tweede set gaf een ander beeld. Medvedev verloor meteen zijn eerste servicegame. Hij wist even later terug te breken en het initiatief weer over te nemen, maar de 23-jarige Griek forceerde opnieuw een break en won de set met 6-4.

Kort daarvoor was Medvedev woedend geworden op de umpire, die volgens de Rus steeds maar toeliet dat de vader van Tsitsipas zich bemoeide met zijn zoon en aan het coachen was. "Zijn vader kan op elk moment praten! Ga je mijn vraag nog beantwoorden? Kijk naar mij, ik praat tegen je. Hoe kun je zo stom zijn in een grote halve finale", ging Medvedev tekeer tegen de scheidsrechter op de stoel langs de baan.

Kennelijk hervond hij nieuw elan na die tirade, want in de volgende twee sets sloopte hij geleidelijk zijn tegenstander. In de derde set kreeg Tsitsipas nog wel breekkansen, maar hij benutte ze niet. Medvedev trok de set naar zich toe met een break en in de vierde set gaf Tsitsipas zich min of meer gewonnen. Medvedev maakte het af met een love game.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.