<
>

Djokovic wint rechtszaak en wil blijven: "Strijden op Australian Open"

Novak Djokovic heeft voor de zevende keer de finale van Wimbledon gehaald. Pro Shots

Novak Djokovic is vastberaden na zijn gewonnen rechtszaak in Melbourne over de geldigheid van zijn visum. "Ik ben blij en dankbaar dat de rechter de annulering van mijn visum ongedaan heeft gemaakt", laat de nummer 1 van de wereld in een eerste reactie op zijn social media weten. "Ondanks alles wat er is gebeurd, wil ik blijven en proberen te strijden op de Australian Open. Daar blijf ik op gefocust."

De Australische rechter die zijn beroep behandelde, oordeelde dat de nummer 1 van de wereld moest worden vrijgelaten uit het hotel waar hij na zijn aankomst in Australië verplicht moest blijven. Hij vernietigde het besluit van de overheid om het visum van de tennisser in te trekken.

Djokovic: "Ik ben hierheen gevlogen om te spelen in één van de belangrijkste toernooien die we hebben, voor geweldige fans. Voor nu kan ik niet meer zeggen dan bedankt voor de steun die ik heb gekregen om dit alles te doorstaan en voor alle aanmoedigingen om sterk te blijven."

De 34-jarige Djokovic zat enkele dagen in quarantaine in een hotel in Melbourne. De Serviër zag zijn visum bij aankomst in Australië door de douane ingetrokken worden, omdat hij niet zou hebben kunnen aantonen waarom hij over een 'medische vrijstelling' beschikte. Met die vrijstelling zou hij zonder vaccinatiebewijs toch kunnen meedoen aan het grandslamtoernooi in Melbourne, dat hij al negen keer won.

Rechter op de hand van Djokovic
De behandeling van de kwestie was live te volgen op internet, maar dat verliep met horten en stoten. Wel werd al snel duidelijk dat rechter Anthony Kelly op de hand was van de tennisser. Hij vroeg zich hardop af wat Djokovic "nog meer had kunnen doen" om aan te tonen dat zijn medische vrijstelling in orde was. Djokovic was volgens zijn advocaten december vorig jaar nog besmet geweest met het coronavirus en had op basis van een herstelbewijs recht op de medische vrijstelling. Medische deskundigen hadden die hem verleend.

Kelly vond het besluit om het visum in te trekken "onredelijk" en oordeelde dat Djokovic binnen 30 minuten moest worden vrijgelaten uit het hotel en zijn paspoort en andere reisdocumenten terug moest krijgen. Ook uitte hij bezwaren tegen het urenlange verhoor dat de tennisser bij aankomst op het vliegveld had moeten ondergaan door de immigratiedienst.

Het is nog even afwachten of Djokovic daadwerkelijk in Australië kan blijven. Advocaten van de federale overheid vertelden in de rechtbank dat de minister van Immigratie gebruik kan maken van zijn persoonlijke bevoegdheid om Djokovic het land uit te zetten. Een woordvoerder van die minister wilde daar kort na de zitting niet op ingaan.

Familie reageert emotioneel
Volgens zijn broer Djordje Djokovic, die samen met familieleden in Servië een persconferentie gaf, is zijn veelbesproken tennisbroer alweer in training gegaan. "Novak is vrij. Een paar minuten geleden heeft hij getraind op een tennisbaan. Hij is in de afgelopen jaren op verschillende manieren neergezet, maar hij heeft altijd de vrijheid in het maken van keuzes ondersteund."

Volgens Djordje Djokovic waren het ook voor zijn familie heel zware dagen nadat de twintigvoudig grandslamkampioen vorige week woensdag op het vliegveld van Melbourne de toegang tot Australië was geweigerd. "Als familie was dit een zeer moeilijke zaak, we waren heel emotioneel over mijn broer. Het is heel lastig om Novak te verdedigen en tegelijkertijd niemand te beledigen. Wij vechten voor rechtvaardigheid en de rechtsstaat. We hebben er alles aan gedaan om de procedures te volgen en danken de rechter voor zijn serieuze onderzoek waarin elk feit is geanalyseerd."

In dit artikel is informatie gebruikt van het ANP.