<
>

WTA dreigt vanwege Peng geen toernooien meer in China te houden

Pro Shots

Tennisbond WTA overweegt geen toernooien meer in China te organiseren als er geen duidelijkheid komt over de situatie van de Chinese tennisster Peng Shuai. De 35-jarige Peng is spoorloos nadat ze eerder deze maand voormalig vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo beschuldigde van seksueel misbruik.

"We zijn wel degelijk bereid ons terug te trekken uit China, ongeacht alle complicaties die dat met zich meebrengt", zei directeur Steve Simon tegen de Amerikaanse zender CNN. "Deze kwestie is namelijk groter dan onze zaken. Vrouwen dienen gerespecteerd te worden en niet de mond gesnoerd."

Censuur

De WTA verdient veel geld in China. In 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie, werden er tien toernooien in China gehouden onder de auspiciën van de tennisassociatie die zijn basis heeft in Florida. Het totale prijzengeld bedroeg meer dan 30 miljoen dollar.

Kort na haar beschuldiging werd het bericht verwijderd en sindsdien lijkt Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, van de aardbodem verdwenen. Haar accounts zijn gewist van sociale media, zoekopdrachten op internet naar haar naam leverden niets op.

Er kwam woensdag via de Chinese staatsmedia wel een mail naar buiten die door de tennisster zou zijn geschreven en waarin ze meldde dat het haar goed ging en het seksueel misbruik ontkende. De WTA twijfelt ernstig aan de authenticiteit van die mail en gelooft niet dat Peng het zelf heeft geschreven. "Ze moet vrijuit kunnen spreken, zonder dwang of intimidatie van welke bron dan ook. Haar aantijging van aanranding moet worden gerespecteerd en met volledige transparantie en zonder censuur worden onderzocht", zei Simon.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil geen commentaar geven over de kwestie. In februari beginnen in Beijing de Winterspelen. "De ervaring leert dat stille diplomatie de beste kans biedt om een ​​oplossing te vinden in dergelijke kwesties", aldus een IOC-woordvoerder.

Witte Huis en VN

Het Witte Huis heeft de Chinese regering opgeroepen om "onafhankelijk, verifieerbaar bewijs" te leveren over de verblijfsplaats en veiligheid van de Chinese tennisster Peng Shuai.

"We zijn zeer bezorgd over de berichten dat Peng Shuai onvindbaar blijkt te zijn nadat ze een voormalig topfunctionaris heeft beschuldigd van seksueel misbruik", zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki.

De Verenigde Naties willen een volledig transparant onderzoek naar de beschuldigingen die de tennisster heeft geuit tegen de voormalig vice-premier.

In dit artikel is informatie van het ANP verwerkt.