<
>

Het opmerkelijke verhaal achter tennisster en taalwonder Hartono

Weinig sportliefhebbers hadden tot voor kort gehoord van de Nederlandse tennisster Arianne Hartono gehoord. De 25-jarige speelster uit Meppel won een maand geleden voor het eerst een partij op een WTA-toernooi. "Als je me nu vraagt of ik me ieder punt nog kan herinneren, nee het is echt een waas.""

De huidige nummer 208 van de wereld speelde bij toeval de kwalificaties in Luxemburg nadat haar dubbelpartner had gezegd dat er nog plek was. "Mijn partner zei dat we nog op tijd waren om ons in te schrijven voor de singles", zegt Hartono, die zelf de hotel boekt en haar moeder de tennistoernooien laat uitkiezen.

Gevangenis
Een mooi succesje voor Hartono in Luxemburg, die van heel ver moest komen. "Ik ben door de jungle heen moeten komen, zoals ieder ander die op de WTA-tour begint. Je gaat naar Tunesië, Turkije of Egypte. Dat zijn geen plezierige uitjes." Voor Hartono was dat soms ook mentaal erg zwaar. "Het voelt echt als werk en dat voel je. Dat is eenzaam, het lijkt op een soort gevangenisleven. Dan vraag ik mezelf wel eens af: waarom doe ik dit ook alweer?"

Hartono komt uit een echte tennisfamilie, met oom Deddy, tante Lukky Tedjamukti en nicht Nadia Ravita als eerdere deelnemers aan het internationale tenniscircuit.

Talenwonder
Hartono studeerde in Amerika en vanwege haar Indonesische roots, spreekt ze meerdere talen. "Naast Nederlands spreek ik dus ook Indonesisch, maar ook Engels, Frans, Duits. En in Amerika heb ik ook nog een studie Chinees gedaan dus dat kan ik ook wel een beetje."