<
>

Van de Zandschulp nieuwe nummer 62 van de wereld na succes op US Open

ANP Foto

Botic van de Zandschulp heeft dankzij zijn opzienbarende prestaties op de US Open een reuzensprong gemaakt op de wereldranglijst. De 25-jarige Nederlander vond zijn naam maandag terug op de 62e plaats. Hij begon twee weken geleden als nummer 117 van de wereld aan het grandslamtoernooi in New York.

Van de Zandschulp drong als qualifier door tot de kwartfinales. Hij moest het daarin afleggen tegen Daniil Medvedev, de Rus die zondag in de finale Novak Djokovic versloeg en de Serviër daarmee van diens 21e grandslamtitel af wist te houden. Medvedev verloor op de US Open slechts één set, in de kwartfinale tegen Van de Zandschulp.

Nederlander in top 100

Voor het eerst in ruim twee jaar staat nu weer een Nederlandse tennisser in de top 100 van de wereld. Robin Haase was in augustus 2019 de laatste.

Djokovic nummer één

Djokovic blijft de wereldranglijst aanvoeren, gevolgd door Medvedev. De 34-jarige Serviër won dit jaar de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon en had de eerste tennisser sinds Rod Laver in 1969 kunnen worden die alle grandslamtoernooien in één jaar op zijn naam schreef. Medvedev was hem echter in drie sets de baas (6-4 6-4 6-4).

Djokovic bleef zo op twintig grandslamtitels staan, evenveel als Roger Federer en Rafael Nadal die vanwege blessures ontbraken in New York. De ook afwezige Dominic Thiem, vorig jaar winnaar van de US Open, zakte op de wereldranglijst van zes naar acht. Nadal ging van de vijfde naar de zesde plaats, Federer bleef op de negende plek staan.

In dit artikel is informatie gebruikt van ANP