<
>

Sublieme Raducanu (18) pakt US Open na winst in tienerfinale

ANP Foto

De mooiste dag uit het leven van Emma Raducanu is vanaf nu 11 september 2021. In een finale tussen twee tieners bleek de Engelse de sterkste in de finale van het US Open. In twee sets versloeg ze de 19-jarige Leylah Fernandez: 6-4 6-3. Daarmee is de tiener de jongste grandslamwinnares sinds Maria Sharapova in 2004 op Wimbledon.

De Britse Raducanu (18) met een Roemeense vader was sowieso de jongste grandslamfinalist sinds de Russische en klimt als nummer 150 aan de weg. De Canadese Fernandez, dochter van een Ecuadoriaanse vader en Candees-Filipijnse moeder, stond voor het Amerikaanse toernooi 73ste op de wereldranglijst.

De eerste set ging ontzettend gelijk op. Raducanu brak de Canadese meteen bij haar eerste servicebeurt, maar Fernandez kwam meteen daarna terug. Op de service van de Canadese dwong Raducanu 4 setpoints af bij een stand van 5-4 en na een rally slaagde ze erin om de eerste set te veroveren.

Het kolkende Arthur Ashe Stadium in New York leek iets meer op de hand van de Canadese. Telkens als Fernandez een beslissend punt maakte, was dat duidelijk hoorbaar in Queens. Toch liet Raducanu zich daar niet door van de wijs brengen. Ze brak de Canadese twee keer in de derde set en stevende af op toernooi winst bij een stand van 5-2. Na een matchpoint voor deuce verprutste de qualifier het in tweede instantie ook.

Fernandez poetste twee matchpoints weg, waarna ze op breakpoint kwam bij een stand van 5-3, maar op dat moment ging haar opponente naar de vloer en dat leverde een schwaafwond op. Na een medische time-out kon de Britse door en kwam ze op haar derde matchpoint. Driemaal bleek ook scheepsrecht voor Raducanu: 6-3.

Raducanu haalde als eerste qualifier ooit de finale van een grand slam. Als de eerste Britse finaliste op een grandslamtoernooi sinds 1977 (destijds Virgina Wade) stond ze in het hoofdtoernooi pas 27 games af voor de finale. Bij Wimbledon kwam ze ook al tot de achtste finales.

In 1999 stonden er ook al twee tieners in de finale van de US Open. Martina Hingis verloor de finale toen van Serena Williams.