<
>

Kwartfinale eindpodium Van de Zandschulp op US Open

Pro Shots

De Nederlandse tennisser Botic van de Zandschulp kan het grandslamtoernooi US Open met opgeheven hoofd verlaten. De Nederlandse 117 van de wereld ging in de kwartfinale hard onderuit, maar dat was wel tegen nummer twee van de wereld Daniil Medvedev. De Rus won in vier sets met 3-6, 0-6, 6-4 en 5-7.

Van de Zandschulp werd meteen in zijn eerste servicegame gebroken, waarna de Rus makkelijk uitliep naar 1-5. De Veenendaler pakte vervolgens verschillende mooie punten, maar de als tweede geplaatste Rus pakte bij een stand van 3-5 zijn vierde setpoint wel uit en harkte zodoende de eerste set binnen.

De geboren Wageninger speelde in New York al zeven wedstrijden, waarvan twee vijfsetters. Medvedev verloor zelf in vier duels nog geen set voorafgaand aan de kwartfinale. Medvedev speelde in New York pas 12 sets, Van de Zandschulp al 27. Dat de Nederlander wat vermoeider was, werd in de tweede set pijnlijk duidelijk.

De cijfers zeggen halverwege de tweede set alles: zestien unforced errors van Van de Zandschulp, tegenover acht van Medvedev over de hele partij. Het werd om moedeloos van te worden. De Rus sloeg brijwel elke bal terug, waarna een 0-6 het enige mogelijke resultaat was in set twee.

In de derde set liet Van de Zandschulp zijn beste tennis van de middag zien. Lange ralley's bleek een formule om meer punten te pakken dan Medvedev, die ook minder ging scoren op zijn service. De Nederlander pakte juist punten vanwege zijn kanonslagen op zijn service, iets wat leidde tot een 6-4 winst in de derde set. Voor Medvedev was dat überhaupt zijn eerste serverlies van het toernooi.

De vierde set was een echte thriller. De dropshots van Van de Zandschulp zorgden voor veel problemen bij Medvedev, die op zijn beurt zijn service weer vond. Het Arthur Ashe Stadium, gevuld met meer dan 20.000 toeschouwers, begon steeds meer een ontketende tennistempel te worden. Op een servicebeurt van Van de Zandschulp kreeg Medvedev zijn eerste matchpoint, maar de Nederlander mepte die bij een stand van 4-5 meteen weg en won zijn eigen game. Na opnieuw een lovegame voor de Rus kreeg Medvedev twee matchpoints op de service van Van de Zandschulp. Daarvan het hij er maar één nodig.

De Nederlander stijgt door zijn prestaties hoe dan ook naar de 62ste plaats van de ATP-ranking. Halvefinalist Sjeng Schalken (2002) en finalist Tom Okker (1968) deden het in het verleden in New York nóg beter dan de Nederlander. Van de Zandschulp komt in een mooi rijtje met kwartfinalisten Paul Haarhuis en Richard Krajicek.