<
>

Djokovic met moeite naar kwartfinales US Open

Pro Shots

Toernooifavoriet Novak Djokovic heeft de kwartfinale bereikt van de US Open. De Servische nummer 1 van de wereld versloeg met de nodige moeite de 20-jarige Amerikaan Jenson Brooksby, die 98 plaatsen lager staat op de mondiale tennisranglijst, in vier sets: 1-6, 6-3, 6-2, 6-2.

Djokovic, die in de tweede ronde de Nederlander Tallon Griekspoor versloeg, begon slecht, maakte veel onnodige fouten en werd in de eerste set twee keer gebroken. De Amerikaan, aangemoedigd door het thuispubliek, ging voor iedere bal en had daarbij vaak succes. In de tweede set ging Djokovic minder fouten maken, schroefde het tempo op en brak meteen de service van Brooksby.

Het bleek niet meteen de opmaat naar de overwinning. De Amerikaan brak bij 3-1 terug na een game die 20 minuten duurde en waarin Brooksby op zijn zesde breakpoint toesloeg. Djokovic bleef onnodige fouten maken en volharden in het spelen van lange rally's. Na weer een lange game brak Djokovic de service van zijn tegenstander en won daarmee de tweede set.

In de derde set plaatste Djokovic een dubbele break. Bij de Amerikaan vloeiden de krachten steeds meer weg, waarna de Serviër de partij in de vierde set uiteindelijk nog eenvoudig kon uitspelen. De wedstrijd duurde net geen drie uur.

Djokovic neemt het in de volgende ronde op tegen de Italiaan Matteo Berrettini, die eerder op de avond de laatste acht bereikte door de Duitser Oscar Otte te verslaan. De nummer 144 van de wereld bood de nummer zes van de plaatsingslijst goed partij, maar capituleerde in vier sets: 4-6, 6-3, 3-6, 2-6.

De Serviër, winnaar van alle drie de grandslamtoernooien die eerder dit jaar zijn gespeeld, is nog drie zeges verwijderd van zijn 21e grandslamtitel. Hij zou daarmee recordhouder worden. Roger Federer en Rafael Nadal, beiden niet aanwezig in New York, staan net als Djokovic op 20.

Dinsdag neemt Botic van de Zandschulp het in de kwartfinale op tegen de nummer 2 van de plaatsingslijst, de Rus Daniil Medvedev. Het is voor het eerst sinds 2004 dat een Nederlander zover komt in een grandslamtoernooi.

In dit artikel is informatie verwerkt van ANP.