<
>

Van de Zandschulp naar laatste 8 US Open na stunt tegen Schwartzmann

Het tennissprookje van Botic van de Zandschulp bij de US Open duurt voort. De huidige nummer 117 van de wereld schaarde zich in New York na een heroïsch duel bij de laatste acht. De 25-jarige Nederlander versloeg de als elfde geplaatste Argentijn Diego Schwartzman in vijf sets: 6-3 6-4 5-7 5-7 6-1. Hij benutte na 4 uur en 19 minuten zijn vijfde matchpoint, nadat hij in de vierde set al twee wedstrijdpunten had laten liggen.

De fysiek en mentaal sterke Van de Zandschulp schakelde in de tweede ronde in New York ook al de als achtste geplaatste Noor Casper Ruud uit. Hij bleef na zijn fraaie triomf in de vierde ronde van de US Open de nuchterheid zelve. "Je bent bij de mannen nu de derde kwalificatiespeler in de historie van de US Open die zich voor de kwartfinales heeft geplaatst", kreeg de glorieuze debutant kort na zijn zwaarbevochten zege te horen van de interviewster van dienst op de baan. Er volgde een ovationeel applaus in het Louis Armstrong-stadion dat 25-jarige Nederlander rustig en bescheiden over zich heen liet komen.

"Ik heb hier al zoveel wedstrijden gespeeld en ik heb soms op de rand van uitschakeling gezeten", bekende Van de Zandschulp, die in New York zijn zevende zege op rij boekte. "Maar tot dusver heb ik hier alle duels nog kunnen winnen. Voor de eerste keer in dit toernooi wist ik nu zelfs de eerste set te winnen." Met die overtuigende winst in de eerste set brak Van de Zandschulp met een opmerkelijke reeks bij de US Open. In zijn voorgaande zes partijen, waarvan drie in het kwalificatietoernooi, verloor hij steeds de eerste set. Mede daardoor kreeg de debutant in New York de bijnaam 'Comeback King'.

"Ik won de eerste twee sets zelfs, maar ik kwam bijna nog als verliezer uit de strijd. Gelukkig won ik alsnog." Van de Zandschulp genoot van zijn 'American dream': "De atmosfeer was geweldig", antwoordde hij op de vraag hoe het hem was gelukt om zichzelf op de juiste momenten op scherp te zetten. "Het was voor mij de eerste keer op deze baan, het is sowieso voor mij de eerste keer dat ik hier in de Verenigde Staten ben."

In de kwartfinales speelt hij tegen de als tweede geplaatste Rus Daniil Medvedev. Daar wilde hij nog even niet aan denken. "Vandaag ga ik zeker eerst even van deze overwinning genieten en misschien maandag ook nog wel een beetje, maar daarna gaat de focus volledig op mijn partij in de kwartfinales."

De laatste Nederlandse man die erin slaagde de laatste acht te bereiken op een grandslamtoernooi was Sjeng Schalken. Zeventien jaar geleden haalde de Limburger de kwartfinales op Wimbledon. Van de Zandschulp is nu dus opvolger. "Ik denk dat voor het toernooi niemand had verwacht dat ik de kwartfinales zou halen. Ze zullen nu wel verbaasd zijn in Nederland en hopelijk ook trots."

Met zijn sensationele entree in de kwartfinales verzekerde Van de Zandschulp zich van een premie van 425.000 dollar (circa 360.000 euro). Daarmee heeft hij zijn prijzengeld in zijn professionele tenniscarrière inmiddels bijna verdubbeld.