<
>

'Oude' Djokovic wint Roland Garros ten koste van talent Tsitsipas

Novak Djokovic wint Roland Garros door in 5 sets af te rekenen met Stefanos Tsitsipas. Pro Shots

Novak Djokovic heeft Roland Garros gewonnen. De nummer1 van de wereld rekende in de finale in 5 sets af met de nieuwe superster van 't tennis, Stefanos Tsitsipas. De Griek stond voor het eerst in een Grand Slam finale en leek op winst af te stevenen. Djokovic knokte zich, zoals zovaak, terug van een 2-0 achterstand in sets. Voor de inmiddels 34-jarige Serviër is het alweer zijn 19de Grand Slam titel. Daarmee is hij nog 1 titel verwijderd van recordhouders Roger Federer en Rafa Nadal. ‘Djoko’ is nu de derde speler in de geschiedenis die alle Grand Slams minimaal 2x heeft gewonnen, na de Australiërs Roy Emerson en Rod Laver.

Roland Garros kreeg dit seizoen een heel nieuwe dimensie. De loting knipte de tennistop in twee delen. Aan de ene kant van het schema de oude heersers, met Roger Federer, Novak Djokovic en de ongekroonde koning van het gravel: Rafa Nadal. En aan de andere kant de de uitdagers. Waarin Stefanos Tsitsipas boven kwam drijven. De Griek wurmde zich bijvoorbeeld langs de Rus Daniil Medvedev en rekende in de have finale af met de Duitse coming man Alexander Zverev. Die eerder in het toernooi al aangaf dat een machtswisseling aanstaande was. Op de top ATP toernooien verdeelden de uitdagers al regelmatig de prijzen. Maar op de Grand Slams deelden de ‘oudjes’ ouderwets de lakens uit.

In Parijs werden de tennisfans getrakteerd op 3 finales. Tsitsipas – Zverev was een heerlijk meeslepend gevecht, waarin de Griek in 5 sets zijn eerste finaleplaats op een Grand Slam afdwong, ook voor het eerst in de geschiedenis van Griekenland. Die meer dan 3 en een half uur durende thriller viel eigenlijk in het niets bij het spektakel dat Nadal en Djokovic leverde in die andere halve finale. De monden ging op de socials digitaal en wagenwijd open. ‘De beste wedstrijd ooit’, kwam meer dan eens voorbij. Djokovic noemde het spelen tegen Rafa The King in zijn eigen paleis vergelijkbaar met het beklimmen van de Mount Everest. Maar hij haalde de top in ‘een van mijn beste wedstrijden ooit’, volgens de nummer 1 van de wereld. “Deze wedstrijd ga ik me nog heel lang herinneren”, beloofde hij na bijna 4 en een half uur knokken in Parijs.

Federer trok zich terug (20 Grand Slam titels), Nadal (ook 20) verslagen en dus kon Djokovic vandaag een stap dichterbij het lidmaatschap van de club van 20 komen door tegen Tsitsipas zijn 19de binnen te harken. Maar er is die vloek… Wie van Nadal wint op Roland Garros staat aan het eind van het toernooi nooit met de Coupe des Mousquetaires in zijn handen. En Djoko weet ‘t. In 2015 moest ie na een memorabele overwinning op Nadal de titel aan Stan Wawrinka laten… En de vloek doet zich opnieuw gelden. In een ijzingwekkend spannende eerste set die meer dan een uur duurt, geven Djokovic en Tsitsipas elkaar werkelijk helemaal niets toe. Even houdt het publiek de adem in, als de Serviër op weg naar een dropshot van zijn 22-jarige uitdager in het gravel blijft haken. De enkel klapt lelijk dubbel, maar hij kan verder. Na de eerste break van de wedstrijd komt Djokovic op 6-5. Uitserveren en klaar, maar zover komt het niet. Tsitsipas breekt meteen terug, 6-6. In de tiebreak gaat het alle kanten op, maar uiteindelijk trekt de Griek aan het langste eind, 8-6.

Tsitsipas neemt het gevonden zelfvertrouwen mee naar de tweede set en snoept Djoko meteen een servicegame af. In alles is de Griek net iets beter. Als klein kind al droomde hij van het gemalen baksteen in la Douce France. Daar wilde hij staan. Schitteren op dat podium. En hij doet ‘t. Hij is iets scherper, iets sneller, iets preciezer. Tsitsipas breakt nog een keer en trekt de tweede set met 6-2 naar zich toe. Einde verhaal. Maar dat is niet hoe Djokovic de grootheid is geworden, die hij is. De strijder ontwaakt.

In de derde set heeft Djokovic maar liefst 5 breakpoints nodig om door de service van Tsitsipas te komen, maar het lukt. Vorig jaar in de halve finale gingen de twee all-the-way. Nu komt er in ieder geval een vierde set, want de Serviër houdt de break vast en wint de set met 6-3. Met bij vlagen geweldig tennis van twee muren, waar maar geen gat in wil komen. Nu lijkt ineens de forehand van Djokovic weer iets harder, de benen iets beter.

Als Tsitsipas zich dan voor het begin van de vierde set laat behandelen, wat stijfjes in de rug, wat onbalans in het bekken, levert hij prompt zijn service in. Het momentum verschuift. Tsitsipas ontwijkt nu de lange rallies, maakt meer fouten en raakt zichtbaar gefrustreerder. In no time is ‘t 4-0. Tsitsipas geeft pas aan het eind van de set af en toe een teken van tennisleven, maar de damage is done. Djokovic speelt de Griek bij vlagen weg en pakt set 4 met 6-2.

Het lijkt alsof Djokovic aan een nieuwe wedstrijd is begonnen. Na die 2-0 achterstand wordt 't een makkelijke driesetter. Een snelle break en naar het einde van de set kabbelen. Tsitsipas wil wel, maar de Serviër haalt alle dropshots, is onverstoorbaar en op eigen service ongenaakbaar. De Griek tovert zo af en toe iets heel moois uit de hoge hoed, zoals een schitterende backhandwinner op het eerste matchpoint. Maar het is allemaal vergeefs. Tsitsipas moet nog even wachten op zijn eerste Grand Slam titel, die er echt wel komt. Djokovic gaat op jacht naar nummer 20. De oudjes verlengen nog heel even de heerschappij op de 'Slams'.