<
>

Nadal voor de twaalfde keer de beste in Barcelona

Rafael Nadal Pro Shots

Rafael Nadal heeft voor de twaalfde keer het ATP-toernooi van Barcelona op zijn naam geschreven. De nummer 3 van de wereld was in de eindstrijd met 6-4 6-7 (6) 7-5 te sterk voor de Griek Stefanos Tsitsipas, de mondiale nummer 5. De partij duurde maar liefst drie uur en 38 minuten en is daarmee de langste partij (best-of-three) van het seizoen op de ATP Tour.

Nadal overleefde in de derde set bij een 5-4-achterstand op zijn eigen service een wedstrijdpunt. De twintigvoudig grandslamkampioen kwam goed weg toen een bal van hem via de netband goed viel, waarna Tsitsipas even later in de rally in de fout ging.

Na een break op 5-5 mocht Nadal voor de titel serveren. Tsitsipas kreeg nog een breakkans, maar na ruim drieënhalf uur verzilverde Nadal zijn derde matchpoint; bij 5-4 in de tweede set had hij al twee wedstrijdpunten onbenut gelaten. De 34-jarige Nadal, die nu 61 titels heeft veroverd op gravel, heeft nog nooit een finale verloren in Barcelona. Alleen in 2008 moest hij ook een set afstaan in de eindstrijd, tegen zijn landgenoot David Ferrer.

Voor Nadal is het zijn eerste titel sinds oktober van vorig jaar, toen hij de sterkste was op Roland Garros. Vorige week verloor de Spanjaard op het masterstoernooi van Monte Carlo nog in de kwartfinales van de Rus Andrej Roeblev. De 22-jarige Tsitsipas, vorige week zondag de sterkste in Monte Carlo, stond voor de zevende keer in de finale van een ATP 500-toernooi en verloor ze alle zeven.