<
>

Vondrousova schrijft geschiedenis en wint Wimbledon als ongeplaatste speelster

ANP

Marketa Vondrousova heeft voor een unicum gezorgd in de finale van Wimbledon. De 24-jarige Tsjechische won als eerste ongeplaatste speelster in het zogenoemde open tijdperk de titel op het Londense gras. Ze versloeg in de eindstrijd de Tunesische Ons Jabeur met 6-4 6-4.

Jabeur, die vorig jaar de finale van Wimbledon had verloren van de Kazachse Elena Rybakina, begon sterk en leek op weg naar de eerste setwinst bij een 4-2-voorsprong. Vondrousova herstelde zich sterk met twee breaks op rij. Ook in de tweede set draaide ze een achterstand om in een voorsprong.

Na een pauze van Jabeur bij een 1-0-achterstand in de tweede set leek de als zesde geplaatste Tunesische de zaken recht gaan te zetten. Ze brak Vondrousova twee keer op rij en won haar eigen servicegame tussendoor op love, 1-3. De opleving bleek van korte duur. De Tsjechische nummer 42 van de wereld bracht de stand terug naar 3-2 en sloeg opnieuw toe bij een 4-4 stand. Ze verzilverde vervolgens op 5-4 haar tweede matchpoint.

Vondrousova was al de eerste ongeplaatste tennisster in de 'open era', de periode in het professionele tennis vanaf 1968, met een finaleplaats op Wimbledon. De Amerikaanse tennislegende Billie Jean King was in 1963 de laatste ongeplaatste speelster geweest die in de finale stond, maar zij verloor de eindstrijd.

Voor Jabeur was het de derde verloren finale van een grandslam. Na haar nederlaag in de Wimbledon-finale van vorig jaar verloor ze ook de finale van de US Open tegen de Poolse Iga Swiatek.