<
>

Griekspoor verliest van Tsitsipas op Australian Open

Pro Shots

Tallon Griekspoor heeft in de derde ronde van de Australian Open niet voor een verrassing kunnen zorgen. De nummer 63 van de wereld verloor in de Rod Laver Arena, het hoofdstadion, met 6-2 7-6 (5) 6-3 van de als derde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas. Griekspoor liet in de tweede set bij een 6-5-voorsprong, op de tweede opslag van Tsitsipas, een setpunt onbenut.

De Nederlander begon de wedstrijd met een overtuigende lovegame op eigen service. Bij 2-2 werd Griekspoor voor het eerst gebroken, nadat hij had nagelaten een vrij eenvoudige volley af te maken en vervolgens een smash in het net had geslagen. De 24 jaar oude Tsitsipas drukte vervolgens door en pakte ook de drie daaropvolgende games.

In de tweede set stonden beide spelers geen enkele keer hun servicegame af. Griekspoor had wat meer moeite om zijn opslaggames binnen te halen, maar slaagde daar telkens wel in met aanvallend tennis. Bij 6-5 kreeg hij zowaar een setpunt, maar Tsitsipas zocht het net op en de Nederlander zag zijn forehand ver uit gaan. In de tiebreak die niet veel later volgde, sloeg Griekspoor, na een dubbele fout van de Griek een punt eerder, op setpunt tegen een niet al te moeilijke bal in het net.

In de derde set wist Griekspoor zich niet meer op te richten en werd hij bij 2-1 gebroken. Na 2 uur en 6 minuten benutte Tsitsipas zijn derde wedstrijdpunt met een overtuigende smash. De eerste en derde set duurden gezamenlijk even lang als de tweede set.

Het betekende pas de eerste nederlaag voor de 26-jarige Griekspoor in 2023. De nummer 2 van Nederland, die dit jaar al zes zeges heeft geboekt, begon het seizoen met winst van het ATP-toernooi van Pune in India. Hij keert nu huiswaarts en gaat zich voorbereiden op de Daviscupontmoeting met Slowakije, op 4 en 5 februari in Groningen. Daarna volgt al gauw het ABN AMRO Open in Rotterdam.

Voor Griekspoor was het de eerste keer dat hij in de derde ronde van een grandslamtoernooi stond. In de vorige ronde had hij Botic van de Zandschulp, de beste tennisser van Nederland, in drie sets verslagen. Griekspoor speelde voor het eerst in de Rod Laver Arena, het centercourt waar plaats is voor zo'n 15.000 tennisfans. In 2021 had Griekspoor al wel in het Arthur Ashe Stadion gespeeld. Op de hoofdbaan van de US Open was Novak Djokovic veel te sterk.

Alle Nederlandse tennissers zijn nu uitgeschakeld in het enkelspel.

Tsitsipas neemt het in de vierde ronde op tegen de Italiaan Jannik Sinner. De nummer 15 van de plaatsingslijst herstelde zich op indrukwekkende wijze tegen de Hongaar Marton Fucsovics. Na een 2-0-achterstand in sets stond Sinner (21) nog maar drie games af: 4-6 4-6 6-1 6-2 6-0.