<
>

Alcaraz wint US Open en is nu jongste mondiale nummer één ooit

De pas 19-jarige Carlos Alcaraz heeft zijn eerste Grand Slam ooit gewonnen. De Spanjaard won de finale van de US Open in New York met 6-4, 2-6, 7-6 en 6-3 van de Noor Casper Ruud. Door de toernooiwinst verovert Alcaraz ook de wereldwijde nummer één-positie en is hij daarmee de jongste nummer één van de wereld ooit.

Strijd om koppositie
De winnaar van de US Open-finale zou de koppositie op de wereldwijde tennisranglijst overnemen van de Rus Daniil Medvedev. Hij verloor in de vierde ronde en raakt daardoor de koppositie kwijt.

Alcaraz en Ruud maakten er vanaf het begin een spektakel van. Ze hadden allebei moeite om hun servicegames in het begin te behouden en Alcaraz was de eerste die daarvan profiteerde. Het lukte Ruud niet meer om de break achterstand in de eerste set goed te maken, waardoor de Spanjaard de eerste set met 6-4 won.

Gevecht
Ruud werd beter in de tweede set en was vooral in de lange rally’s dominant. Het lukte de Noor om al snel op een break voorsprong te komen en even later lukte het hem nogmaals: de tweede set ging met 2-6 naar de - met zijn 23 jaar - ook nog jonge Ruud.

De derde set kon het allebei de kanten op: Alcaraz kwam al snel op een 2-0 voorsprong, maar het lukte Ruud zich terug te vechten. Bij 6-5 kreeg Ruud twee setpoints, maar het lukte hem niet om – op de service van de Spanjaard – daarvan te profiteren. Een tiebreak moest uitkomst bieden en daarin was Alcaraz de baas: hij won de tiebreak met 7-1 en daarmee dus de derde set. Hij was één set verwijderd van zijn eerste Grand Slam-winst.

Record
Bij 3-2 in de vierde set kreeg Alcaraz een breakkans en profiteerde daar direct van. Hij gaf die break niet meer weg en dus presteerde hij het onmogelijke: al op 19-jarige leeftijd een Grand Slam winnen en daarmee de nieuwe nummer één van de wereld worden. Hij heeft marathonpartijen achter de rug en stond bijna 24 uur op de baan afgelopen twee weken in New York. Nog nooit stond iemand zo lang op de baan bij een grandslamtoernooi. Alcaraz heeft door de toernooiwinst afgelopen twee weken 2,6 miljoen dollar bij elkaar geslagen. Ruud moet het doen met de helft van dat bedrag.