<
>

US Open-finale: Toptalenten Alcaraz en Ruud strijden om nummer 1-positie

ANP

De finale van de US Open zondag gaat tussen de toptalenten Carlos Alcaraz en Casper Ruud. De 23-jarige Ruud won met 7-6, 6-2, 5-7, 6-2 van de Rus Karen Khachanov en Alcaraz won opnieuw een vijfsetter: hij versloeg de Amerikaan Frances Tiafoe met 6-7, 6-3, 6-1, 6-7, 6-3.

Record
De winnaar van de finale wint niet alleen voor het eerst een Grand Slam, dat is ook direct de nieuwe nummer één van de wereld. De pas 19-jarige Alcaraz krijgt zondag de kans om de jongste nummer één van de wereld ooit te worden. Als dit zondag niet lukt, heeft hij nog tot februari 2024 om dit record alsnog te pakken.

Ruud gaat de finale zondag waarschijnlijk een stuk fitter in dan Alcaraz: hij had op een minuut na drie uur nodig om Chatsjanov te verslaan. De spannende eerste set – die met een tiebreak naar de Noor ging – bleek een zeer belangrijke start te zijn. Nadat Ruud met pijn en moeite de set had gewonnen, ging het daarna in de tweede set wel heel eenvoudig (6-2). Nadat hij de derde set had verloren, lukte het Ruud om de vierde set opnieuw vrij eenvoudig binnen te slepen.

Spektakel
Alcaraz en de lokale held van New York Tiafoe maakten er een onvergetelijk tennisspektakel van. In een uitgelaten Arthur Ashe Stadium won de Amerikaan na ruim een uur de eerste set met een tie-break. Alcaraz was echter niet van de leg en won daarna de tweede en derde set met 6-3 en 6-1. Daar had de Spanjaard maar 45 en 33 minuten voor nodig.

Gesteund door het publiek lukte het Tiafoe om de wedstrijd opnieuw te doen kantelen: na 73 minuten won hij de vierde set, opnieuw met een tie-break. De vierde set had de Amerikaan zichtbaar heel veel energie gekost. Alcaraz profiteerde optimaal en won de vijfde set – en daarmee de halve finale – met 6-3. Hij had 4 uur en 18 minuten nodig om Tiafoe te verslaan. De vorige twee wedstrijden won Alcaraz ook in vij sets, de vierde ronde tegen Marin Cilic duurde bijna vier uur en voor de kwartfinale tegen Jannik Sinner had hij meer dan vijf uur nodig.

Ruud heeft al een Grand Slam-finale achter zijn naam staan: eerder dit jaar stond hij in Parijs in de finale van Roland Garros. Daarin kreeg hij geen schijn van kans tegen gravelkoning Rafael Nadal: het werd 6-3, 6-3, 6-0. De US Open-finale van zondag wordt voor Alcaraz zijn eerste Grand Slam-finale.