<
>

Nadal uitgeschakeld in vierde ronde US Open, verslagen Spanjaard stelt geboorte eerste kind nu boven tennis

ANP Foto

Rafael Nadal is in de vierde ronde van de US Open uitgeschakeld door de Amerikaan Frances Tiafoe. Het werd 6-4 4-6 6-4 6-3 voor de 24-jarige nummer 26 van de wereld.

Na 3 uur en 34 minuten benutte Tiafoe zijn tweede wedstrijdpunt omdat Nadal een backhand in het net sloeg. Tiafoe won de laatste vijf games van de wedstrijd, die halverwege de vierde set leek uit te draaien op een vijfde set.

Met aanvallend en gedurfd tennis pakte Tiafoe de eerste set, waarna Nadal minutenlang buiten de baan werd behandeld. Pas na ruim 8 minuten keerde de mondiale nummer 3, die wegens een buikspierblessure een moeizame voorbereiding kende, terug op de baan. Na de onderbreking ging het lang gelijk op, maar in de tiende game strafte Nadal een slordige servicegame van de Amerikaan af.

Tiafoe bleef agressief tennissen en de backhand van Nadal bestoken en met de steun van het publiek domineerde hij de slagenwisselingen. Nadal, het hele toernooi al niet in absolute topvorm, werd continu in de verdediging gedrukt. Op karakter nam hij na het verlies van de derde set toch weer een voorsprong in de vierde set, maar na een aantal spannende games verloren te hebben, droop hij toch af.

Voor Nadal, viervoudig winnaar in New York, betekende het zijn eerste nederlaag van het seizoen op grandslamniveau. Hij won dit jaar de Australian Open en Roland Garros en gaf in de halve finales van Wimbledon op met een buikspierblessure.

Droom komt uit voor Tiafoe
Tiafoe haalde in eigen land nog nooit de laatste acht. Dat lukte hem in 2019 wel op de Australian Open, maar sindsdien presteerde hij bijzonder wisselvallig. Dit jaar is hij bezig aan het beste seizoen uit zijn loopbaan. "Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik ben bijna in tranen na een overwinning op een van de beste tennissers aller tijden", zei Tiafoe. "Ik speelde ongelooflijk tennis, maar ik weet niet zo goed wat er zojuist is gebeurd. Toen ik in de vierde set met 4-3 voor stond, leek het net alsof mijn benen van cement waren. Het betekent zoveel voor me om dit te laten zien voor al mijn dierbaren."

Verslagen Nadal stelt geboorte eerste kind nu boven tennis
Nadal wil zich de komende tijd even niet meer met tennis bezighouden. De naderende geboorte van zijn eerste kindje komt nu op de eerste plaats. Dat zei de 36-jarige Spanjaard na zijn uitschakeling. "Ik ga nu naar huis, want ik heb belangrijker zaken aan mijn hoofd dan tennis. Ik wil het jaar afsluiten met iets heel moois en dat is mijn eerste kind", zei Nadal.

Hij liet in het midden of hij dit jaar nog op de tennisbaan terugkeert. "Dat hangt er ook van af hoe het gaat in mijn persoonlijke leven. Dat gaat nu even boven mijn bestaan als prof. Ik heb wel wat te repareren en weet dus nog niet wanneer ik terugkeer. Ik moet er ook mentaal klaar voor zijn", aldus Nadal, die zich heeft geplaatst voor het finaletoernooi van de ATP Tour in november in Turijn.