<
>

Serena Williams kondigt einde tenniscarrière aan: ''Aftellen begonnen''

EPA/ANDY RAIN

Serena Williams gaat na de US Open stoppen als tennisster. De veertigjarige Amerikaanse wil meer tijd besteden met haar familie. In het tijdschrift Vogue maakt Williams haar pensioen wereldkundig. "Er komt een tijd in het leven wanneer we moeten beslissen om in een andere richting te bewegen." Na de US Open, dat eind augustus van start gaat, is die tijd voor de beste tennisster ter wereld dus aangekomen.

Prijzenkast

Serena Williams begon met het winnen van prijzen in 1998, toen zowel Wimbledon en de US Open werden binnengesleept in het gemengde dubbelspel. In 1999 pakte ze haar eerste Grand Slam in het enkelspel op de US Open. Dit bleek slechts het begin van een geweldige carrière. In de volgende 24 jaar zouden er 23 individuele grandslamtitels volgen en ook nog eens 14 titels in het dubbelspel met haar haar oudere zus Venus. Ook won Williams vier keer Olympisch Goud.

Nu heeft de superster in het enkelspel alleen nog recordhouder Margaret Court voor zich, die 24 grandslamtitels op zak heeft. "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat record niet wil. Misschien heb ik er wel te veel aan gedacht en heeft dat me niet geholpen", aldus Williams. Op 29 augustus gaat de US Open van start, waar ze 13 jaar geleden haar eerste Grand Slam won, en daar hoopt Williams toch het record binnen te slepen.

Evolutie

Serena Williams is nog niet klaar met tennis, maar besluit te stoppen om andere redenen. In 2017 werd ze moeder van haar eerste dochter en ziet daar graag meer kinderen bij komen. Daar ligt voor haar de kink in de kabel. "Ik wil niet opnieuw zwanger zijn als professioneel sporter. Als ik een man was zou ik blijven spelen en winnen, terwijl mijn vrouw het fysieke werk doet van het uitbreiden van ons gezin." Deze mogelijkheid heeft ze nu niet en dus verdwijnt ze binnenkort van de velden.

"Het tijdstip is altijd moeilijk als je zoveel van iets houdt. En wat hou ik van tennis." Het geeft aan hoe zwaar de keuze weegt voor de Amerikaanse tennisster. Toch kiest ze ervoor om te kunnen focussen op andere zaken in het leven. Naast het moederschap gaat ze zo meer tijd besteden aan Serena Ventures, de organisatie die ze opstartte om kansarmen in de samenleving te steunen. Ook wil Williams nieuwe kanten van zichzelf ontdekken. "Misschien is evolutie het beste woord voor wat ik van plan ben. Ik evolueer van tennis naar andere dingen die voor mij belangrijk zijn."

Einde carrière

In 2017 won Serena Williams haar laatste Grand Slam. Daarna werd ze moeder en kampte ze met blessures. Na een jaar afwezigheid keerde Williams afgelopen week terug met een overwinning. In september hoopt ze haar 74ste toernooi te winnen, het Grand Slam-record te evenaren en daarmee op prachtige wijze afscheid te nemen van het professionele tennis.