<
>

Djokovic grijpt glansrijk Wimbledon na vermakelijke eindstrijd met Kyrgios

ANP Foto

Novak Djokovic heeft Wimbledon voor de vierde keer op rij op zijn naam geschreven. De Servische grootheid versloeg 'Bad Boy' Nick Kyrgios, die debuteerde in de finale van een Grand Slam-toernooi, en brengt zijn aantal Wimbledon-titels op zeven. Zijn Australische tegenstander begon sterk en maakte er knap een boeiende eindstrijd van, maar Djokovic maakte zoals vaker dit toernooi een indrukwekkende comeback: 3-1.

Emotie
You hate him or you love him. In de eerste games van de wedstrijd maakte Kyrgios gelijk zijn reputatie als entertainer en relschopper waar. Een onderhandse service leverde geen punt op, eveneens het slaan van de bal met het racket in zijn andere hand. Toch brak de nummer veertig van de wereld al snel. Beide spelers sloegen vervolgens aan de lopende hand love games en zo was de eerste set voor de Australiër.

Een vroege achterstand was Djokovic al tweemaal eerder overkomen dit toernooi, zowel tegen Jannik Sinner als Cameron Norrie. Net zoals tegen hen sloeg de Serviër meteen hard terug. Een tikkeltje mazzel met de netband bij het winnende punt leverde een break op. Kyrgios kwam op 5-3 achterstand bijna terug in een ranzend spannende game, maar een opgeluchte Djokovic sloeg zichzelf terug in de wedstrijd.

Gelijke strijd
Kyrgios, die dankzij de opgave van een geblesseerde Rafael Nadal een zware halve finale bespaard was gebleven, herpakte zich in de derde set. Hij kreeg het zoals gebruikelijk weer even aan de stok met de scheidsrechter en het publiek en vroeg om de verwijdering van een volgens hem dronken vrouw. Toch bleef hij prima in de wedstrijd, tot hij op 4-4 uit het niets zijn service na 40-0 voorsprong opgaf. Djokovic serveerde set meteen uit: 2-1.

De Serviër nam een lange pauze en vond een fantastisch serverende Kyrgios terug in de vierde set. Londen werd getrakteerd op hoogstaand tennis in gevarieerde rally's. Een tie break moest beslissing brengen en Djokovic trok op glorieuze wijze aan het langste eind: 3-1.

De 35-jarige Serviër won zijn 21e Grand Slam-toernooi, is in dat opzicht Roger Federer voorbij en staat nog één titel achter Rafael Nadal, die dit jaar de Australian Open en Roland Garros won.