<
>

"Als Djokovic ervoor nodig is om mij te stoppen in zo'n reeks, dan kan ik daar heel veel positiefs uithalen"

Tim van Rijthoven speelde zondagavond de grootste wedstrijd van zijn leven tot dusver. In de achtste finale van Wimbledon was nummer één van de wereld én titelverdediger Novak Djokovic in vier sets te sterk. Van Rijthoven: “Ik groeide in de wedstrijd totdat Novak zijn Novak-ding deed.”

De toernooiwinst in Rosmalen en het behalen van ronde vier op Wimbledon zorgden ervoor dat Van Rijthoven acht wedstrijden achterelkaar won. Wereldtoppers werden verslagen, maar Djokovic stopt de winningstreak: “Als Djokovic ervoor nodig is om mij te stoppen in zo’n reeks, dan kan ik daar heel veel positiefs uithalen.”

Trots
Van Rijthoven is ondanks de nederlaag trots op wat hij heeft gebracht op het heilige gras van Londen: “Het spelen van deze wedstrijd was voor mij al een grote overwinning. Ik startte nerveus, maar kon dat na wat games loslaten. De atmosfeer was fantastisch. Om zoveel mensen ‘come on Tim’ te horen zeggen is voor mij hartstikke vet. En dat op de – voor mij – mooiste baan van de wereld, dat maakt het voor mij heel speciaal.”

Even leek een regelrechte sensatie van Van Rijthoven niet eens zo gek. Hij pakte met fenomenaal spel de tweede set met 6-4. “Deze set is hartstikke belangrijk voor mijn toekomst. Ik zie Djokovic als één van de betere spelers en dat heb ik vandaag ook gevoeld. Dat ik met pure wilskracht de tweede set weet te winnen, dat is heel positief.” Daarna weet de Serviër enigszins eenvoudig de derde en vierde set naar zich toe te trekken: “Dat is jammer, maar ik probeer vooral de eerste twee sets met mij mee te nemen. Daar heb ik een heel hoog niveau laten zien.”

Atmosfeer
Voor aanvang van wedstrijd was de 25-jarige Van Rijthoven goed om zich heen aan het kijken: “In de jeugd ben ik hier weleens geweest, maar zo op de baan is het toch wel anders. Ik was even de atmosfeer in mij aan het opnemen. Voor mij is dit het mooiste stadion in de wereld.”

Veel toeschouwers zullen een maand geleden niet gedacht hebben dat zij Tim van Rijthoven naar de overwinning probeerden te schreeuwen. Voor menig liefhebber was hij immers nog een onbekende. Van Rijthoven: “Ik had het gevoel dat het merendeel mijn naam aan het roepen was. Hopelijk heb ik ze een mooi spektakel gegeven en dat deze wedstrijd hen bijblijft.”

Na afloop van de partij had van Rijthoven een onderonsje met de twintigvoudig Grand Slam-winnaar: “Ik vertelde hem dat hij een inspiratie voor mij is en dat ik het een eer vond met hem op de baan te staan. Hij zei dat dat ik een mooie toekomst voor de boeg heb, dus dat was heel leuk om te horen.” Djokovic gaf ten slotte nog een mooi compliment aan Van Rijthoven: "Ik zag iets van mijzelf terug in zijn spel."