<
>

Van de Zandschulp naar vierde ronde Wimbledon na zege op Gasquet

ANP

Botic van de Zandschulp heeft de vierde ronde bereikt op Wimbledon. De als 21e geplaatste Nederlandse tennisser versloeg de Fransman Richard Gasquet met 7-5 2-6 7-6 (7) 6-1.

Van de Zandschulp, de nummer 25 van de wereld, maakte het na 2 uur en 38 minuten af op zijn eerste wedstrijdpunt. In de vierde set bewoog Gasquet moeizaam en kon hij het Van de Zandschulp niet meer lastig maken.

In de eerste drie sets waren Van de Zandschulp en Gasquet aan elkaar gewaagd. Van de Zandschulp begon weifelend aan het duel op Court 2 en keek snel tegen een 5-2-achterstand aan. Op 5-3 werkte hij liefst vijf setpunten weg. Gasquet besloot de game met drie dubbele fouten op rij en oogde mentaal wat aangeslagen. Hij verloor vervolgens drie achtereenvolgende games en zo won Van de Zandschulp tegen de verhoudingen in de openingsset.

De tweede set ging met twee breaks naar Gasquet en de derde draaide ondanks een vroege break voor de Nederlander uit op een tiebreak. Daarin werkte Van de Zandschulp met een forehand-winner een setpunt van de Fransman weg, waarna hij niet veel later zelf zijn tweede setpoint benutte.

In de vierde set was het verzet van Gasquet gebroken. De Fransman greep al snel naar zijn buikstreek en kon Van de Zandschulp in de lange slagenwisselingen steeds moeilijker bijbenen. Met een fraaie lob forceerde hij bij 2-1 een break en hij gunde de nummer 69 van de wereld geen game meer.

De ongeplaatste Gasquet profiteerde in zijn deel van het schema van de afmelding van de Kroaat Marin Cilic, die zich terugtrok wegens een positieve coronatest. Cilic haalde in 2017 de finale in Londen.

In de vierde ronde neemt de 26-jarige Van de Zandschulp het mogelijk op tegen Rafael Nadal, die later op zaterdag de Italiaan Lorenzo Sonego treft. Eind mei trof de Nederlander de 22-voudig grandslamkampioen op Roland Garros en toen verloor hij in drie sets.

Van de Zandschulp maakt voor het eerst in zijn loopbaan zijn opwachting in de tweede week van Wimbledon. Vorig jaar verloor hij in de tweede ronde van de Italiaan Matteo Berrettini, die uiteindelijk de finale haalde.

Vrijdag bereikte Tim van Rijthoven al de vierde ronde. De 25-jarige Nederlander neemt het zondag op tegen titelhouder Novak Djokovic.