<
>

Problemen van Vitesse stapelen zich op: "Maak me zorgen over voortbestaan van de club"

Dat het niet goed gaat met Vitesse is een understatement. De Arnhemmers - die normaal gesproken terug te vinden zijn in de subtop van de Eredivisie - staan op een troosteloze laatste plaats in de Nederlandse competitie. Het moet anders, vinden ook de doorgewinterde Vitesse-kenners. "De levensvatbaarheid van de club komt in het geding", klinkt het bezorgd uit het geel-zwarte-kamp.

Bjorn Courbois is al jaren een fanatieke Vitesse-supporter. Hij maakt een podcast over de club en maakt zich ernstige zorgen. "De toon van de podcast is wat depressief dit seizoen. Dat we ons zorgen maken, blijkt wel uit het feit dat we de spelersbus hebben opgewacht", zegt Courbois nadat Vitesse vorig weekend met 5-1 klop kreeg van Go Ahead Eagles.

"Ik ga liever naar de Keuken Kampioen Divisie met Vitesse dan dat ik op vrijdag met mijn vrouw op de bank tv moet kijken."

"We staan laatste en we scoren niet", vervolgt Courbois. "Er lijkt ook nog geen schot te zitten in de overname. Er is angst voor degradatie. Het FC Groningen-scenario spookt hier door iedereens hoofd. We hopen alleen dat wij er op tijd bij zijn. Degradatie zou funest zijn. Er verdwijnen banen, de uitstraling van de club wordt minder waardoor er minder supporters komen en zie maar eens terug te komen. De Keuken Kampioen Divisie blijkt wel vaker een moeras te zijn."

Volgens Courbois staat de toekomst van Vitesse op het spel. "De levensvatbaarheid van de club komt heel erg in het geding. Dat is het allerlaatste wat je wil als supporter. Ik ga liever naar de Keuken Kampioen Divisie met Vitesse dan dat ik op vrijdag met mijn vrouw op de bank tv moet kijken. Door de overnameperikelen en de stand op de ranglijst ben je daar toch bang voor."

"Vitesse zit in een neerwaartse spiraal"

Lex Lammers volgt Vitesse namens De Gelderlander. Ook hij ziet de situatie somber in. "Je bent gewoon een degradatiekandidaat. Je zit in een neerwaartse spiraal. Steeds meer mensen maken zich zorgen en het voetbal is ook nog eens slecht. Vitesse heeft een veel te grote begroting en draait elk jaar een miljoenenverlies. Dat wordt op het tweede niveau nog veel erger. Als de overname doorgaat, denk ik wel dat er een basis is. Als die niet doorgaat, kijkt Vitesse echter meteen tegen een schuld van vijftien miljoen euro aan. Dan zit je in de Keuken Kampioen Divisie met een schuld die je moet afbetalen, je hebt het geld niet, je moet met een andere selectie aan de slag, je moet de salarishuishouding aanpassen. Dan daal je echt af. Dan wordt het een zieltogend bestaan. Of het ook echt betekent dat de club failliet gaat, weet ik niet."

Wat nu?

Over wat er nu moet gebeuren zijn de meningen verdeeld. De beide kenners zijn het wel eens over dat trainer Phillip Cocu onder gigantische druk staat. "Het is logisch dat de pijlen zich op Cocu richten nu", zegt Courbois. Als je ziet hoe er wordt gevoetbald, is het niet gek dat er naar de trainer wordt gekeken. Ik zou bijvoorbeeld graag een keer een tactische omzetten willen zien. Cocu is een denker, dat was hij als voetballer al. Als supporter wil je alleen wat meer agressie zijn langs de zijlijn. Vooral vanwege de situatie waar we in zitten."

Als Cocu vertrekt, weet Courbois wel wie de opvolger moet worden. "Edward Sturing", zegt hij gedecideerd. "Hij is al binnen de club al bezig als hoofd van de jeugdopleiding. Daarbij is hij al zo vaak ingestapt als interim-trainer. Hij heeft gif in de donder en misschien dat hij dat kan overbrengen aan de selectie."

Sturing is een echte clubman en stond als interim alleen al vijf keer voor de groep in Gelredome. Toch wil Lammers niet zeggen dat het ontslag van Cocu veel zal oplossen.

"Cocu gaat niet tekeer langs de lijn. Er wordt heus wel nagedacht over tactiek en strijdwijze. De uitvoering is alleen wel slecht. Je hebt te maken met een spelersgroep die zijn beperkingen heeft. Dat kan je niet alleen de trainer aanrekenen. Ook de technisch directeur en de spelersgroep zelf zijn schuldig. Ik denk niet dat Vitesse een veel slechtere selectie heeft dan de andere ploegen onderin de Eredivisie. Alleen zij spelen met het hart en dat doet Vitesse niet. Dat is de schuld van de spelersgroep."

Of Vitesse dit weekend wel kan winnen ziet u op ESPN. Vitesse speelt thuis tegen Heerenveen om 21:00 uur op ESPN 3.