<
>

Max haalt uit na crash: 'Hamilton respectloos en onsportief'

Pro Shots

Max Verstappen heeft een slechte dag achter de rug in de Formule 1. Hij viel al in de eerste ronde uit tijdens de Grand Prix van Groot-Brittanië. Op het circuit van Silverstone raakte hij verstrikt in een fel gevecht met Lewis Hamilton, die hem na een paar inhaalpogingen toucheerde. De Nederlandse Formule 1-coureur van Red Bull gleed met zijn auto hard van de baan.

Hamilton lag achter Verstappen toen hij in de bocht met zijn voorbanden de achterband van de Nederlander raakte. Verstappen kwam na enkele minuten, ogenschijnlijk ongedeerd maar enigszins wankelend, uit zijn auto. Hij stapte uit voorzorg in een ambulance voor medisch onderzoek. De race werd gelijk stilgelegd na de crash. Hamilton kreeg een tijdstraf van tien seconden.

Ondanks die tijdstraf won Hamilton uiteindelijk de Grand Prix. Twee rondes voor het einde haalde de Brit Charles Leclerc in die na de crash van Verstappen heel de race op kop had gereden. Leclerc eindigde de race als tweede en Valtteri Bottas verzekerde zich van de derde plaats.

Max: 'Respectloos en onsportief'

Verstappen keek de wedstrijd vanuit het ziekenhuis en reageerde via Twitter op de overwinning van Hamilton. 'Blij dat ik in orde ben. Erg teleurstellend om zo uitgeschakeld te worden. De gegeven straf helpt ons niet en doet geen recht aan de gevaarlijke actie die Lewis op het circuit maakte. Om het gejuich te zien terwijl ik nog in het ziekenhuis ben, is respectloos en onsportief gedrag. Maar we gaan verder.'

Verstappen uit ziekenhuis ontslagen

Later op de avond mocht Verstappen het ziekenhuis verlaten. Hij plaatste daarom nog een foto op Twitter, samen met zijn vader Jos. 'Ontslagen uit het ziekenhuis nadat alle checks oke waren. Bedankt iedereen voor de lieve berichten en beterschapswensen.'

'Zwaardere straf op zijn plaats'

Zijn vader zei kort na de crash tegen Ziggo Sport: "Max is duizelig, heeft pijn aan zijn schouder en zit vol blauwe plekken. Ze gaan naar het ziekenhuis om voor de zekerheid een CT-scan te maken, maar het gaat naar omstandigheden goed." Verstappen senior noemde de tien seconden tijdstraf voor Hamilton 'belachelijk'. Hij had een zwaardere straf op zijn plaats gevonden.

Hamilton van geen schuld bewust

Hamilton zag het anders. Na de race reageerde hij op de crash die ook volgens de wedstrijdleiding door hem werd veroorzaakt: "Het begin was agressief van beide kanten, maar volgens mij zat ik naast Max in de bocht. Het was moeilijke race, maar dankzij het publiek en geweldig teamwork hebben we gewonnen. Het thuispubliek is het beste. Een droom wordt werkelijkheid."

Verstappen blijft leider in WK

Ondanks het uitvallen, behield Verstappen de leiding in de stand om het wereldkampioenschap, maar zijn voorsprong op Hamilton slonk van 33 tot 8 punten. De Nederlander blijft dus op 182 punten staan en Hamilton komt met zijn zege op 177 punten. Derde is Lando Norris met 113 punten. Valtteri Bottas, ploeggenoot van Hamilton, neemt met 108 punten de vierde positie in en vijfde is Sergio Pérez (de teamgenoot van Verstappen) met 104 punten.

Op 1 augustus is de volgende wedstrijd in Hongarije.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt