<
>

De 10 manieren waarop Maradona wordt herdacht

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Diego Armando Maradona overleed. Een van de, zo niet de grootste Argentijnse voetballer ooit wordt op verschillende plekken en manieren herdacht. Er gebeurde veel rondom hem. Zo werd onder andere een serie, podcast en boek over hem uitgebracht, met enkele bizarre ontboezemingen.

Overal op de wereld, maar vooral in Argentinië, Barcelona en Napels wordt gestaan bij het verlies van Pluisje op 25 november 2020. Hieronder hebben we de tien meest opvallende herdenkingen op een rijtje gezet. Deze staan niet gerangschikt maar in een willekeurige volgorde.

1. Herdenking in ‘zijn buurt’

Vandaag is er om 12 uur ’s middags een herdenking ter ere van Maradona in de wijk Villa Devoto, (Buenos Aires) op de plek waar hij in de jaren 90 onder andere woonde.

Zowel vóór als na het overlijden van ‘El diez’ (Vertaling: Dé 10) is dit een hele populaire plek in Buenos Aires. Het heet inmiddels ‘Esquina Diego Armando Maradona’, ter herdenking van hét symbool voor het Argentijnse- en wereldvoetbal. Op de officiële herdenkingsplaat die in zijn straat hangt, staat geen overlijdensdatum maar een ‘oneindigheidsteken’.

2. Herdenking Copa Libertadores

In aanloop naar de finale van de Copa Libertadores tussen Palmeiras en Flamengo wordt Maradona herdacht. Vandaag tussen vijf en zeven uur ’s middags- zoals de Argentijnen dat noemen- wordt stilgestaan bij zijn overlijden, terwijl de finale twee dagen later pas wordt gespeeld. De CONMEBOL (Zuid-Amerikaanse voetbalbond) heeft besloten de belangrijkste finale van het continent aan te grijpen om hem te herdenken. Maradona zelf lifte overigens nooit de Copa Libertadores.

De finale in het Estadio Centenario in Montevideo (Uruguay) tussen de twee Braziliaanse clubs Palmeiras en Flamengo is om 20:45 uur LIVE te zien op ESPN3.

3. Onthulling standbeeld

Vandaag wordt ook in Napels stilgestaan bij het verlies van hun grootste idool. Buiten het stadion van Napoli zal een standbeeld van hem worden geschonken aan de gemeente. Zij zullen ervoor zorgen dat het ergens in de stad wordt geplaatst.

4. ‘Stadio Diego Armando Maradona’

Drie dagen later speelt Napoli thuis in ‘Stadio Diego Armando Maradona’. Ondanks dat er een Italiaanse wet is die het verbied om openbare gebouwen te vernoemen naar mensen die minder dan tien jaar geleden zijn overleden, heeft de overheid voor hem een uitzondering gemaakt. Sinds december 2020 is de naamsverandering doorgevoerd.

Ook zullen ze spelen in shirts met een Maradona-stempel aan de voorkant. Dat deden ze eerder ook al in de wedstrijden tegen Hellas Verona en Internazionale deze maand. Rugnummer 10 is na zijn vertrek in 1991 al niet meer uitgereikt aan een speler van Napoli.

5. Herdenking verjaardag

Maradona overleed 26 dagen ná zijn verjaardag op 30 oktober op 60-jarige leeftijd. De Asociación del Fútbol Argentino (AFA, Argentijnse voetbalbond) heeft, ondanks zijn dood, toch van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn verjaardag te vieren. In alle stadions in Argentinië werd in de negentiende speelronde stilgestaan bij de 61e verjaardag van ‘El Diez’.

Boca Juniors speelde op 31 oktober van dit jaar tegen Gimnasia L.P, één dag na zijn verjaardag. Zijn dochter Dalma kreeg een Boca Juniors-shirt van haar vader met het karakteristieke nummer 10 achterop. Ook kwamen de spelers in witte shirts met zijn hoofd erop het veld op. Het seizoen ervoor was Maradona zelf nog aanwezig bij die wedstrijd en werd hij geëerd op het veld.

6. Maradona Cup

Precies een maand geleden maakten oud-werkgevers Boca Juniors en FC Barcelona bekend dat ze op 14 december gaan spelen om de Maradona Cup. De wedstrijd wordt in Mrsool Park in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië gespeeld.

7. Boek: ‘La salud de Diego’

Argentijns arts en journalist Nelson Castro heeft een zeer opmerkelijk boek geschreven de gezondheid van de overleden superster. Onder de naam ‘La Salud de Diego: la verdadera historia’ (Vertaald: De gezondheid van Diego: waargebeurde verhaal) doet Castro een aantal bizarre ontboezemingen.

Pluisje zou zonder hart begraven zijn, beweert hij. Uit angst dat zijn hart gestolen zou worden ultra’s hebben ze uit voorzorg zijn hart verwijderd. Uiteindelijk hebben ze hun plan niet uitgevoerd, omdat het té gewaagd was. Hij ligt dus begraven zonder hart, ook omdat de medici het nodig hadden voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Blijkbaar had Maradona een ‘groot’ hart. Zijn hart woog 500 gram. Dat is 200 gram meer dan een gemiddeld hart. Zijn sporthart zou ervoor hebben gezorgd dat hij langer heeft kunnen leven met zijn levensstijl dan een gemiddeld ander persoon.

8. Graf

Maradona Maradona ligt begraven in park ‘Comenterio Jardin Bella Vista’, zo’n 45 minuten buiten Buenos Aires. Het is niet mogelijk om het graf van Maradona te bezoeken, tenzij je familie bent. Vlakbij het graf van Maradona is een muurschildering gemaakt, met de tekst: “Hier rust God”.

9. Serie: Maradona: Sueño Bendito

Ook is er in oktober van dit jaar een serie uitgekomen over de Argentijnse superster. ‘Maradona: Sueño Bendito’ is onder andere op Amazon Video te zien. Het gaat voornamelijk over zijn liefdesavonturen. De kleine Argentijn stond bekend om zijn grote liefde voor vrouwen. Deels is de serie gebaseerd op waargebeurde verhalen en deels op fictie. Of de kwestie Mavys Alvarez Rego er ook in verwerkt is, is de vraag. De 37-jarige Cubaanse, die als minderjarige een relatie had met de bijna een jaar geleden overleden Diego Maradona, beschuldigde deze week nog de Argentijn en zijn entourage van misbruik, vrijheidsberoving en verkrachting.

10. Podcast: ‘Los últimos días de Maradona’

Afgelopen dindag is een podcast op Spotify gekomen over ‘de laatste dagen van Maradona’ (wel in het Spaans). Het zijn zes afleveringen van tussen de 25 en 40 minuten, met iedere keer een eigen thema. Bijvoorbeeld over het bericht van het overlijden, de herdenkingen en de wereld zonder Diego. Matías Martin neemt de luisteraar mee naar de manier waarop Maradona daadwerkelijk stierf. De podcast is tot nu toe alleen nog in het Spaans te beluisteren.