<
>

International Coming Out Day: 17 LHBTIQ+ atleten delen hun coming out-verhaal

Uit de kast komen. Die vier woorden staan voor een bijna universele ervaring en vaak een bepalend moment voor leden van de LGBTQ+ gemeenschap. Voor de Internationale Coming Out Dag op 11 oktober sprak ESPN met 17 ‘out’ atleten van over de hele wereld over hun ervaringen.

Atleten van Argentinië tot Australië, de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika en vele andere landen daartussen deelden details over hun zoektocht naar identiteit, waarom ze uit de kast kwamen en hoe hun leven daardoor is veranderd. De twee complete interviews van de Nederlanders zijn hier te vinden.

Hoe was het om erachter te komen dat je op mannen of vrouwen valt?

NHL-prospect Luke Prokop: “Er waren veel vragen en het kostte veel tijd. Toen ik de groei zag die we doormaken in de wereld en de stappen die we zetten, werd het voor mij een beetje comfortabeler. Ik nam een grote hoopvolle sprong en had wat vertrouwen in mezelf. Ik kwam uit de kast voor mezelf en uiteindelijk ook voor mijn vrienden en familie. Het was moeilijk om het voor het team te verbergen. In de ijshockeysport is het praten in de kleedkamer heel gewoontjes en dit was niet iets waar ik over wilde praten. Ik verstopte mezelf een beetje voor dat gespreksonderwerp. Die vier of vijf jaar dat ik dat niet deed waren zwaar voor me.”

Olympisch skateboardster Alana Smith: “Het was misschien wel het moeilijkst. Vooral vanwege het feit dat ik opgroeide in een gezin met een gebrek aan emotioneel inlevingsvermogen. We hadden niet echt gesprekken over belangrijke onderwerpen, dus ik moest dingen zelf uitzoeken. Ik had zoiets van: ‘Wow, ik voel me zo over iedereen en ik weet niet of het normaal is. Ik begon mensen online op te zoeken en ik realiseerde me dat het oké was om biseksueel te zijn. Ook non-binair zijn, al was dat een proces op zich. Ik had zoiets van: 'Ik heb niet per se het gevoel dat ik aan de ene of de andere kant sta. Misschien, sommige dagen, voel ik me een van beide kanten.’ Daartussenin past bij mij. Het was zeker een strijd, het proces om mezelf uit te vinden.”

Voetballer Collin Martin: “Al op de lagere school wist ik dat ik op jongens viel. Als je dat zo onderdrukt, weet je niet meer precies hoe de realiteit eruit ziet en hoe dat in je leven gaat werken. Dus gedurende de middelbare school en op de universiteit was ik bezig met mijn seksualiteit. 'Hoe ga ik dit laten werken?' of 'Hoe ga ik met een vrouw trouwen en kinderen krijgen en dit niet mijn realiteit laten zijn', vroeg ik me af. Ik worstelde niet alleen met teamgenoten, maar ik ging ook regelmatig naar de kerk en vroeg me af hoe erg ik zondigde door elke dag gewoon mezelf te zijn. Er zijn meerdere lagen. Ik had het geluk een zeer ondersteunende familie te hebben, maar ze wisten niet dat ik homo was. Het was pas toen ik Wake Forest University verliet dat ik echt in het reine begon te komen met mijn seksualiteit.”

Rugbylegende Ian Roberts: “Ik heb altijd geweten dat homoseksueel zijn niet omhelsd werd door de maatschappij, dus hield ik het geheim. Ik kwam voor het eerst uit de kast tegenover mijn ouders toen ik begin 20 was. Ik had geen goede relatie met mijn familie gedurende vijf of zes jaar nadat ik uit de kast kwam, maar met mijn ouders werd dat geleidelijk aan beter. Tegen de tijd dat mijn vader overleed, stond hij volledig open voor de LGBTIQ+-gemeenschap. Ik zal het nooit vergeten: mijn vader was een krant aan het lezen en ik zat aan tafel met mijn partner en mijn moeder. We hadden het over de gelijkheid van het huwelijk in Australië, hij legde zijn krant neer en draaide zich naar ons om en zei: 'Waarom zou je niet mogen trouwen met de persoon op wie je verliefd bent?' Hij pakte zijn krant weer op en begon opnieuw te lezen. Het was zo'n reis voor mijn vader om tot dat punt te komen.”

Had je een specifieke reden om uit de kast te komen voor een breder publiek in plaats van het voor jezelf te houden?

Olympisch schoonspringgrootheid Greg Louganis: “Ik was uit de kast toen ik begin twintig was. Ik was uit de kast voor mijn vrienden en familie, maar niet voor de media. Mensen bij USA Diving wisten van mijn seksuele identiteit, omdat het duikteam een heel klein team is en we internationaal reizen. Ik kwam uit de kast op de Gay Games in 1994. Ik verwelkomde de atleten en zei: 'Het is geweldig om uit de kast én trots te zijn. Dat was mijn publieke coming out. De reden waarom ik toen uit de kast kwam, was omdat ik in 1995 uit de kast kwam met mijn boek 'Breaking the Surface', dus ik moest beginnen me op mijn gemak te voelen met het praten over mijn seksuele identiteit in interviews. Ik kwam ook uit de kast met mijn HIV-status, evenals met een gewelddadige relatie, depressie en mijn leerprobleem. Dat was een opstapje naar een groter geheel van kunnen praten over wie ik was als een compleet persoon.”

WNBA-basketbalster Brittney Griner: “Dat gevoel van niet trouw zijn aan jezelf, in de spiegel kijken en niet leuk vinden wat je ziet, is een verschrikkelijk gevoel. Ik wilde niet dat iemand zich zo zou voelen. Ik had nooit echt iemand om tegen op te kijken. Iemand die ‘enorm’ was... Dus ik wilde iemand zijn om tegen op te kijken. Iedereen die contact met me opneemt, zegt: 'Je hebt me geholpen, je hebt me geïnspireerd', en ik denk dat dat groter is dan basketbal. Groter dan een gouden medaille of welke onderscheiding dan ook. Wetende dat je iemand hebt geholpen zich niet down te voelen of verschrikkelijke gedachten te hebben. Ik ben ook op die dalen geweest.”

Endurance-coureur Charlie Martin: “Ik had het gevoel dat het veel goeds kon doen. Ik had het gevoel dat de autosport, vooral een door mannen gedomineerde sport die niet echt veel zichtbare diversiteit kent, echt een gebrek heeft aan verhalen die andere mensen kunnen inspireren en voorlichten. Sommige mensen zeggen: 'Irriteert het je niet als je ziet dat je 'trans-coureur Charlie Martin' bent?' Dat doet het niet echt, want de kracht van zichtbaarheid is belangrijker dan dat ik denk: Ja, het zou leuk zijn om niet vooraf als trans te worden bestempeld.”

Olympisch sprintster Dutee Chand: “Een jaar voordat het bekend werd, had ik mijn moeder en oudere zus in vertrouwen genomen over mijn liefde voor een meisje en mijn verlangen om met haar te trouwen. Toen de relatie tussen mij en mijn zus op de klippen liep, dreigde ze de media details over mijn relatie met iemand van hetzelfde geslacht te vertellen. In haar woede voor mij ging ze er mee door. In de plaatselijke pers verschenen nieuwsberichten over mij, langzaam werd het nationaal nieuws, zodat ik besloot voor mezelf op te komen.”

Paralympiër Katie-George Dunlevy: “Ik praat er niet vaak over omdat het meestal niet relevant is. Naarmate de tijd verstrijkt, denk ik: 'Eigenlijk, als het iemand daarbuiten hoop geeft, dan moet ik dat doen.' Ik ben ook gehandicapt en vrouw, dus ik heb drie dingen: Vrouwen in de sport, ik ben gehandicapt omdat ik slechtziend ben, en ik ben ook uit de kast. Ik ben blij dat ik erover kan praten. Ik schreeuw het niet van de daken, maar ik verberg het ook niet, zoals ik zo lang heb gedaan.”

Heeft je coming out invloed gehad op je carrière en kansen?

Voetballer Phuti Lekoloane: “Ja, het heeft een negatieve invloed gehad op mijn voetbalcarrière. Veel clubs hebben deuren voor mijn neus dichtgeslagen vanwege mijn seksualiteit. Het heeft me heel hard geraakt en het heeft veel van me gevergd. De vraag was: 'Hoe gaan we jou onderdak bieden, want we hebben niet het gevoel dat onze spelers het prettig zullen vinden om kamers en douches te delen en met jou op trainingskamp te gaan.' Een andere keer vertelde de eigenaar van het team me dat mijn seksualiteit in strijd was met de overtuigingen van het team, dus dat het er niet goed uit zou zien om een homoseksuele voetballer in het team te hebben.”

Basketbalster Griner: “Voordat ik prof werd, zei ik: ‘Als ik moet veranderen hoe ik eruit zie, hoe ik me kleed, dan wil ik niet eens een prof worden’. Als ik een hoop make-up op moet doen of er extra meisjesachtig uit moet zien om alleen maar om een vermelding te krijgen of op iemands commercial te staan... Dan mogen anderen het hebben. Ik ben niet van plan om mezelf te verkopen voor een dollar, of roem, of wat dan ook.”

Basketballer Sebastian Vega: “Ik ervoer een drastische verandering, niet vanuit een technisch standpunt, maar in mijn vertrouwen op het veld. Ik genoot echt van alle dingen die me overkwamen. Wat ik vroeger niet deed omdat er altijd versperringen waren. Gedachten die me niet toelieten van dingen te genieten. Veel verslaggevers, veel teamgenoten en kennissen zeiden tegen me: 'Seba, je ziet er anders uit, je ziet er zo gelukkig en geweldig uit op het veld.'

Hoe is je sport veranderd met betrekking tot de LGBTQ+-gemeenschap gedurende je carrière?

Voetbalster Merel van Dongen: “We worden steeds opener over onze relaties. We denken niet meer dat het iets is wat je voor jezelf moet houden. In het mannenvoetbal zou het geweldig zijn als dat zou gebeuren. Als je naar voetbal als sport kijkt, zou het vrouwenvoetbal een voorbeeld kunnen zijn van openheid over wie je bent en van wie je houdt. In het mannenvoetbal is het tegenovergestelde waar, je kunt niet zijn wie je bent. De mannen kunnen van de vrouwen leren dat het niet uitmaakt wie je bent.”

Olympisch volleyballer Douglas Souza: “De LGBTQ+ gemeenschap is altijd zeer actief geweest, vooral in het vrouwenvolleybal in Brazilië. Iedereen is altijd aan het duimen voor het nationale team en voor hun favoriete clubs uit de competitie. Wat er is veranderd is dat met de groei van sociale media er duizenden groepen zijn die praten over de homoseksuele speelsters. Daardoor hebben we nu meer ruimte om te praten.”

Olympisch sprinter Ramsey Angela: “Misschien is het raar, maar ik ken de LGBTQ+ gemeenschap pas sinds vorige zomer. Ik wist dat het bestond, maar ik heb er nooit aandacht aan besteed. Nu weet ik tenminste wat de letters betekenen, ik ben me er meer bewust van geworden. Voordat we naar het Olympisch dorp gingen, hielden we een trainingskamp in Shiba, vlakbij Tokio. Ik werd op een ochtend wakker en ontdekte dat ik een paar duizend nieuwe Instagram-volgers had. Dat kwam door een post van Attitude magazine. Ik had zoiets van: 'Huh? Ik vind het leuk om meer volgers te hebben, maar wie zijn ze?’

Wat geeft jou de meeste voldoening van het feit dat je uit de kast bent gekomen? En wat is het meest onverwachte?

Voetbalster Michelle Heyman: “Ik kreeg een brief van een meisje die tijdens een wedstrijd van Canberra United uit de kast wilde komen voor haar vader en moeder. Ze wilde advies. Ze stelde me de vragen: 'Hoe ben je uit de kast gekomen? Denk je dat mijn vader en moeder me zullen haten? Denk je dat ze nog van me zullen houden?’ De volgende thuiswedstrijd kwam haar moeder naar me toe en vertelde over haar coming out. Ze waren erg dankbaar voor mijn steun. Het was echt een ontroerend en mooi moment om te delen met een fan en haar ouders.”

Voetballer Collin Martin: “Ik had een vriend die tegen me zei: 'Je zou een veel grotere impact kunnen hebben. Het is geweldig dat je gesteund wordt en ik denk dat je dit aan mensen moet vertellen. Er zijn niet veel mensen zoals jij. Je moet er voor uitkomen.' En ik weet dat dat heel simpel klinkt, maar je denkt niet op die manier als jij het zelf bent. Je denkt niet dat je een impact zal hebben op andere mensen. Het was iets dat me een beetje wegblies.”

Sprintster Chand: “Ik kan overal in het openbaar handen vasthouden met mijn partner. Voordat ik uit de kast kwam, stonden we tegenover elkaar in winkelcentra, parken en op straat. Nu reizen we samen zonder bang te zijn voor wat mensen over ons zullen zeggen. Het onverwachte was de steun die ik van mensen over de hele wereld heb gekregen. Mijn foto verscheen op de covers van grote tijdschriften, ik werd uitgenodigd voor een paar top-tv-shows in India en de LGBTQ-gemeenschap heeft me gastvrij ontvangen.”

Wat zou je advies zijn aan mensen die worstelen met hun identiteit?

Olympisch kunstschaatser Adam Rippon: “Niemand geeft erom. Ik weet dat het gek klinkt, maar niemand geeft er echt veel om. Dat zou je niet verdrietig moeten maken. Het zou je een bevrijd gevoel moeten geven, want de enige persoon die echt geeft om de manier waarop jij je voelt en de manier waarop je met de hele wereld omgaat, ben jij. Concentreer je op wat jij leuk vindt en niet op hoe je andere mensen tevreden kunt stellen. Stel jezelf heel eenvoudige vragen: Wat vind ik leuk? Vind ik dit mooi? Wil ik dit dragen? Wil ik met deze persoon praten? Voel ik me aangetrokken tot deze persoon? Stel jezelf de simpele vragen en maak het niet ingewikkelder dan het hoeft te zijn.”

Endurance-coureur Charlie Martin: “Als er niemand in je leven is met wie je je gedachten kunt delen, dan is therapie een goed idee. Iemand die onpartijdig is en je kan helpen antwoorden te vinden op je vragen. Niet voor iedereen werkt het. Het gaat over de keuze om te leven als de identiteit waar je jezelf goed bij voelt. Het kan ontmoedigend aanvoelen en het kan aanvoelen alsof je grote veranderingen in je leven moet doorvoeren. In het begin moet je kleine stapjes zetten, zoals het veranderen van je naam, je voornaam, je kleding, je haarstijl. Met die kleine dingen kun je het beste beginnen en het is een goede manier om te zien wat voor jou prettig voelt zonder jezelf onder druk te zetten.”

Skateboardster Smith: “Een van de dingen die ik heb moeten leren, is dat ik als mens altijd zal blijven groeien en dat het niet nodig is om je te haasten naar een stempel. Het is zo'n hard, lang, krachtig proces. Het is oké om je tijd te nemen. Het is oké om jezelf te uiten en verschillende dingen te proberen. Probeer de t-shirts tot er één past. Wees niet zo hard voor jezelf als je verandert, want dat gebeurt.”

Toen je over je coming out nadacht, wat waren je ergste en beste scenario's? En zijn die uitgekomen?

Voetballer Lekoloane: “Ik vreesde voor mijn leven vanwege de LGBTQ+ moorden in het land. Het is iets alledaags. Ik ben zelfs bang om uit te gaan. Je weet nooit wanneer ze voor jou komen. Dat is het enige waar ik bang voor ben.”

Sprintster Chand: “Ik had al een zware strijd gestreden rondom de hyperandrogenisme regel om het recht om te sprinten opnieuw te verdienen. Ik wilde dat niet weggooien. Het beste scenario was dat ik aan de Olympische Spelen van Tokyo zou deelnemen en niet meer hoefde te verbergen wie ik ben. Mijn carrière is niet geraakt door mijn coming out zoals ik gevreesd had. Ik kon in Tokio racen en terugkomen bij de persoon van wie ik hou.”

Rugbylegende Ian Roberts: “Ik heb een vriend die ik al ken sinds mijn tienerjaren. Hij is van mijn leeftijd, we groeiden op in de jaren '80 en '90 en gingen samen uit. Hij kwam uit de kast tegen zijn familie in zijn twintiger jaren en ze hebben sindsdien nooit meer met hem gesproken. Ik zag hem drie of vier maanden geleden en... Mijn god, ik kon niet geloven wat ik zag. Het gebeurt nog steeds. Hij is van mijn leeftijd, hij is 55 en zijn ouders praten nog steeds niet met hem. Dat raakte me zo hard.”

Heb je ooit enige druk gevoeld om een 'rolmodel' of een ambassadeur voor de LGBTQ+ gemeenschap te zijn? En is dat iets wat je nu omhelst?

Voetbalster Lola Gallardo: “Ik voel me erg op mijn gemak, omdat ik mezelf ben gebleven. Als je geen rol speelt of als je niets forceert, dan gaat het vanzelf. Die druk heb ik niet gehad, maar ik vind het wel leuk om een persoon te zijn waar mensen naar op kunnen kijken. Iemand die hun leven een beetje makkelijker maakt. Ik ben echt trots op mijn levensverhaal en ik wou dat iedereen dat was.”

Kunstschaatser Rippon: “Ik heb nooit de druk gevoeld om een rolmodel te zijn, want ik denk niet dat ik dat ben. Als ik dingen kan doen die mensen kracht geven, is dat geweldig. Ik denk dat ik hier gekomen ben, omdat ik geleerd heb me te concentreren op dingen die ik echt authentiek vind. Als er iets was waar ik over wilde praten, dan zou ik erover praten. Als er iets was dat ik niet goed vond, dan zou ik dat zeggen. Als ik iets echt leuk vond wat iemand deed, zou ik mijn best doen om ervoor te zorgen dat ze dat wisten. Ik zou gewoon proberen om mensen op die manier kracht te geven. Gedurende mijn hele sportleven en atletische carrière hoop ik dat mensen dat van mij hebben meegekregen. Ik hoop dat het hen geïnspireerd heeft, maar ik weet niet echt of ik een rolmodel ben.”

Schoonspringgrootheid Louganis: “Dat was iets waar ik me zorgen over maakte toen ik met mijn HIV-status naar buiten kwam. Dat ik de posterjongen voor HIV zou zijn. Dat was niet iets wat ik wilde, maar in zekere zin gaf ik het een gezicht en bracht ik het onder de aandacht. Ik dacht dat dat een goede zaak was. Het is niet iets wat ik wilde. Ik wilde dat soort aandacht niet, maar ik heb geleerd dat het heel krachtig en invloedrijk kan zijn om daarin te stappen. Als ik met kinderen werk, moedig ik ze aan om te leren hun eigen helden te zijn. Als we dat naar voren blijven brengen dan hebben we een leven geleefd om trots op te zijn.”