<
>

Tom Dumoulin stopt voor onbepaalde tijd met wielrennen

Wielrenner Tom Dumoulin heeft besloten om een pauze in zijn wielercarrière in te lassen. De Limburger heeft in samenspraak met zijn ploeg Jumbo-Visma afgesproken om voor onbepaalde tijd met onbetaald verlof te gaan. De oud-winnaar van de Ronde van Italië heeft het trainingskamp van zijn ploeg in het Spaanse Alicante verlaten om thuis na te kunnen denken over zijn toekomst.

"Ik heb vrijdag het besluit genomen. En de ploeg steunt me daarin en het voelt echt goed. Het is echt alsof er een rugzak van 100 kilo van mijn schouders is gegaan. Ik werd meteen helemaal vrolijk wakker. Het voelt gewoon zo goed dat ik eindelijk het besluit heb genomen van: ik ga echt even de tijd nemen voor mezelf. Dat zegt genoeg", aldus Dumoulin.

De tijdritspecialist geeft aan moeilijk met verwachtingen om te kunnen gaan. "Ik vind heel moeilijk hoe ik mijn weg moet vinden als Tom Dumoulin de wielrenner, met de druk die daarbij komt kijken en de verwachtingen van meerdere partijen."

"Ik wil het heel graag heel goed doen voor heel veel mensen", verklaart Dumoulin op de website van Jumbo Visma. "Ik wil graag dat de ploeg blij met mij is, dat de sponsoren blij zijn, dat mijn vrouw en mijn familie blij zijn. Daardoor wil ik het voor iedereen goed doen, maar ben ik mezelf het afgelopen jaar een beetje vergeten. Wat wil ik, de mens Tom Dumoulin met zijn leven op dit moment?"

Team Jumbo-Visma maakte vrijdag nog bekend dat de 30-jarige Dumoulin deze zomer de Tour de France zou rijden in een vrije rol. De voormalig Giro-winnaar, die vorig jaar zevende werd in de grootste wielerronde, was vol vertrouwen. "Ik werd in 2018 al een keer tweede in de Tour en ben dezelfde persoon. Dan kun je ook winnen, zeker met twee tijdritten in het parcours."

Hij zou zijn seizoen beginnen in de Strade Bianche en daarna de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo rijden. Zelfs de Ronde van Vlaanderen stond op zijn programma.

In de zomer van 2019 maakte Dumoulin de overstap van Team Sunweb naar Jumbo -Visma. Daar kende hij, mede door blessures, een wisselend seizoen.