<
>

Van Vleuten pakt met gebroken elleboog wereldtitel

Annemiek van Vleuten heeft in het Australische Wollongong het wereldkampioenschap wielrennen op de weg gewonnen. Ondanks een breukje in haar elleboog passeerde ze als eerste de finish na een loodzware finale waarin ze continu kansloos leek.

Het is de tweede wereldtitel op de weg voor de 39-jarige Van Vleuten. In 2019 werd ze voor het eerst wereldkampioen in Yorkshire. Daarnaast werd ze twee keer wereldkampioen tijdrijden in 2017 en 2018.

Flink gehavend
De Nederlandse ploeg begon flink gehavend aan de wegwedstrijd. Van Vleuten was woensdag gevallen tijdens de gemengde ploegentijdrit, waarbij ze een breukje in haar elleboog opliep. Hierdoor was ze verre van fit, maar besloot toch op de fiets te stappen.

Van Vleuten zette met zo'n 700 meter voor de finish een aanval in en wist iedereen te verrassen. De concurrentie kwam nog dichtbij, maar de Nederlandse bleef de Belgische Lotte Kopecky en de Italiaanse Silvia Persico ruim voor. Van Vleuten stopt na 2023 als wielrenster; in haar laatste jaar mag ze de regenboogtrui dragen.

"Ik kan het gewoon niet geloven", zei Van Vleuten na afloop bij de NOS. "Ik moest een beetje pokeren, dat is de enige kans die ik heb. Ik was aan het wachten op het moment dat ze er overheen kwamen, maar ze kwamen niet. Ik had geen ambitie vandaag vanwege mijn gebroken elleboog, ik reed volledig in dienst van Marianne (Vos red.). En nu mag ik de regenboogtrui dragen, het mooiste cadeau dat ik kan wensen."