<
>

Nederlands basketbalteam deze zomer tegenover groot aantal NBA-sterren op EK

Nikola Jokic, Giannis Antetokounmpo, Rudy Gobert, Dennis Schröder en Luka Doncic komen eind deze zomer in actie op het Europees Kampioenschap basketbal. Nederland is daar ook bij en moet gaan opboksen tegen de grote NBA-sterren.

“Misschien moeten we zeven spelers opstellen”, zegt bondscoach Maurizio Buscaglia grappend over hoe ze Nikola Jokic moeten gaan verdedigen. Tweevoudig NBA-MVP Jokic is met Servië de eerste tegenstander van het Nederlands basketbalteam op het EK basketbal in Praag begin september.

Jokic is niet de enige grootheid die Nederland tegenkomt de aankomende tijd. Er wacht voor de nationale ploeg een druk schema met een oefencampagne, WK-kwalificatiewedstrijden en uiteindelijk het EK zelf. EuroBasket, zoals het EK heet in de basketbalwereld, is door de uitbraak van het coronavirus met een jaar uitgesteld. Hierdoor is er een ramvol zomerprogramma in het internationale basketbal.

Voorbereiden tegen Doncic, Gobert en Schröder

De voorbereiding van Nederland richting de interlands is al begonnen en deze week reist de ploeg af naar Slovenië. Daar oefent het tegen de regerend Europees kampioen Slovenië en een dag later tegen Montenegro. Bij de Slovenen is Doncic de grote ster. Samen met Goran Dragic wist hij op 18-jarige leeftijd zijn land voor het eerst in de geschiedenis aan de Europese titel te helpen.

“We kunnen niks anders doen dan keihard trainen”, antwoordt international Matt Haarms in ESPN In Alle Staten op de vraag hoe hij Doncic gaat afstoppen. Over het verdedigen van Jokic heeft Haarms wel een idee. “Je moet niks tegen hem zeggen, zodat je hem niet uit de tent lokt. Gewoon oncomfortabel proberen te maken en gecontroleerd spelen.”

Na de wedstrijden in Slovenië gaat de Nederlandse ploeg door naar Normandië voor een oefenpartij tegen Frankrijk. Voor Frankrijk komen de drie NBA-spelers Gobert, Evan Fournier en Frank Ntilikina deze zomer uit.
Een week later, op 12 augustus, komt Duitsland met Dennis Schröder, de broertjes Franz en Moritz Wagner en Daniel Theis naar Almere voor een vriendschappelijke wedstrijd.

Bondscoach Buscaglia had het niet anders gewild. “Alleen door dit soort topwedstrijden word je beter. Ik hoop dat iedere wedstrijd het sterkste team tegen ons wordt opgesteld.”