<
>

Besluit Wimbledon om Russen te weren volgens ATP oneerlijk

Pro Shots

Tennisbond ATP vindt het besluit van Wimbledon om tennissers uit Rusland en Belarus dit jaar te weren "oneerlijk" en vreest voor "een schadelijke precedent". Volgens de ATP handelt de organisatie van het Engelse grandslamtoernooi in strijd met de regels. De prominente Grand Slam Wimbledon maakte woensdag bekend Russische en Belarussische te weren bij de volgende editie van het toernooi.

Consequenties
"Discriminatie op basis van nationaliteit is een schending van onze overeenkomst met Wimbledon, waarin staat dat de toelating van spelers uitsluitend gebaseerd is op de ATP-ranglijsten", aldus de organisatie van het mannentennis. De ATP zegt dat het bestuur en de ledenraden gaan kijken naar consequenties voor Wimbledon."

De All England Club, die het grandslamtoernooi op het gras in Londen organiseert, maakte dinsdag bekend dat tennissers uit Rusland en Belarus niet mogen meedoen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat betekent dat onder anderen Daniil Medvedev, Andrej Roeblev, Aryna Sabalenka en Victoria Azarenka ontbreken op Wimbledon. De ATP laat tennissers uit Rusland en Belarus onder neutrale vlag wel meedoen aan de toernooien.

Veroordelen
"We veroordelen met klem de verwerpelijke invasie van Oekraïne door Rusland", schrijft de ATP. "We zijn solidair met de miljoenen onschuldige mensen die getroffen zijn door deze oorlog. In onze sport zijn we er trots op dat we fundamentele principes hebben, waarbij spelers strijden om op basis van de ATP-ranglijst mee te kunnen doen aan toernooien. We zijn van mening dat de eenzijdige beslissing van Wimbledon en de Britse tennisbond om spelers uit Rusland en Belarus uit te sluiten van het Britse grasseizoen oneerlijk is en mogelijk een schadelijke precedent schept voor de sport."

De WTA, de organisatie van het vrouwentennis, heeft nog niet gereageerd. Eerder op de dag maakte de organisatie van het grastoernooi in Rosmalen bekend dat Medvedev, de Russische nummer 2 van de wereld, begin juni meedoet aan het Libéma Open.