<
>

Nageeye wint marathon van Rotterdam in Nederlands record

De Nederlander Abdi Nageeye heeft de marathon van Rotterdam gewonnen. Nageeye liep in een zinderende finale zij aan zij met zijn grote concurrent Leul Gebresilaser naar de overwinning. De 33-jarige Nageeye was net iets sneller dan de Ethiopiër en pakte in de 41ste editie als eerste Nederlander de overwinning in Rotterdam.

De prachtige prestatie van Abdi Nageeye krijgt extra glans door de tijd. 2.04.56 is namelijk een nationaal record. Het oude record stond ook op naam, van Abdi Nageeye, drie jaar geleden liep hij 2.06.17 in Rotterdam.

Björn Koreman eindigde als negende in 2.10.32. De Brabantse atleet verbeterde daarmee zijn persoonlijk record, maar kwam een halve minuut tekort voor de limiet voor de WK atletiek deze zomer in Eugene. Hij voldeed wel ruim aan de limiet voor de EK in München.

Brinkman verrast vriend en vijand

Bij de vrouwen heeft Nienke Brinkman voor een ongelofelijke stunt gezorgd. De Nederlandse liep een 19 jaar oud Nederlands record uit de boeken.

De 28-jarige atlete zette aan de finish op de Coolsingel de klok stil op 2.22.51. Ze liep daarmee de 2.23.43 van Lornah Kiplagat uit de boeken. Kiplagat liep die tijd in 2003, in de marathon van New York.

Brinkman eindigde in de wedstrijd als tweede. Ze moest alleen de Ethiopische Haven Hailu voor zich dulden, die won in 2.21.59 officieus.

Brinkman doet pas sinds de uitbraak van de coronapandemie serieus aan hardlopen. Daarvoor was ze een fanatiek hockeyster. In Zwitserland, waar de geboren Leiderdorpse woont en geofysica studeert, heeft ze zich in betrekkelijk korte tijd tot een Nederlandse toploopster ontwikkeld. Ze liep vorig jaar bij haar debuut op de marathon 2.26.34, toen de derde tijd ooit gelopen door een Nederlandse atlete. In haar tweede wedstrijd over 42,195 kilometer is ze al de snelste Nederlandse aller tijden.