<
>

Teruggekeerde Brady in de voetsporen van Cruijff, Ali en Michael Jordan

Johan Cruijff, Tom Brady & Michael Jordan ESPN

41 dagen, zo lang duurde het pensioen van quarterback Tom Brady. De Greatest Of All Time is terug in de NFL. De 44-jarige zevenvoudig winnaar van de Super Bowl stelde in februari dat hij stopte om zich te focussen op zijn familie en zijn gezondheid. Brady noemde zijn besluit toen al moeilijk en is daar dus nu op teruggekomen. Wij hebben een aantal grootheden uit de sport op een rij gezet, die net als Brady weer terugkeerden naar wat zij het liefste doen.

Johan Cruijff
De 31-jarige Johan Cruijff besloot in de zomer van 1978 een punt achter zijn carrière te zetten na schitterende tijden bij Ajax en Barcelona. Speciaal voor Cruijff werd begin november van datzelfde jaar nog een afscheidswedstrijd georganiseerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Cruijff ging zich richten op een nieuwe leven, het zakenleven. Dat liep echter uit op een fiasco en dus keerde hij terug op het voetbalveld, in Amerika. Na periodes bij Los Angeles Aztecs en Washington Diplomats kwam Cruijff terug naar Europa om bij het Spaanse Levante te spelen. Dat werd geen groot succes en na opnieuw een periode bij Washington Diplomats keerde nummer 14 in 1981 terug bij Ajax. In mei 1983 kondigde het clubicoon zijn afscheid in Amsterdam aan om een week later naar aartsrivaal Feyenoord te verkassen. Daar speelde Johan Cruijff nog één seizoen en won vervolgens de dubbel. Op 13 mei 1984 werd hij vlak voor tijd met een symbolische rode kaart van het veld gestuurd en stopte vervolgens definitief.

Michael Schumacher

Schumi won tussen 1991 en 2006 maar liefst 7 wereldtitels in de Formule 1. Maar ook bij Michael Schumacher kruipt het bloed altijd waar het niet gaan kan. In 2010 keert de Duitser plotseling terug in de hoogste klasse van de autosport. De reden van zijn comeback was simpel, hij was opnieuw besmet geraakt met het racevirus. In 2009 werd hem gevraagd de geblesseerde Massa te vervangen, maar een nekblessure hield hem destijds aan de kant. Toch kon Schumacher het niet laten en dus gaf hij zijn vele Schumi-fans een onverwacht kerstcadeau in de winter van 2009. Het Ferrari-rood werd ingeruild voor Mercedes-zilver en Schumacher racete uiteindelijk nog drie seizoenen voor de Duitse renstal. Succesvol wordt de comeback niet maar dat doet gelukkig niets af aan de status van Schumacher.

Michael Jordan
Misschien wel één van de bekendste sporters te wereld, Michael Jordan. MJ speelde van 1984 tot 1993 bij de Chicago Bulls in de NBA en behaalde daar heel wat successen. Na een kort uitstapje naar het honkbalveld bedacht Jordan zich en kwam terug met drie woorden: “I Am Back”. Air Jordan, zoals zijn bijnaam luidt, keerde terug op het basketbalveld en ging weer spelen voor de Bulls. In 1998 hing hij zijn Jordans aan de wilgen, maar ook bij Michael Jordan begon het toch weer de kriebelen. Begin deze eeuw keerde Jordan terug in de NBA als eigenaar van de Washington Wizards en minder dan twee jaar later gaat hij ook spelen voor de ploeg uit de hoofdstad. In 2003 stopte de 40-jarige Jordan dan toch echt met basketballen.

Kim Clijsters

Liefde voor de sport kent ook tennisster Kim Clijsters. De voormalig nummer 1 van de wereld stopte definitief, zo zei ze destijds, in 2012. Ze won tijdens haar carrière vier grandslamtoernooien, drie keer de US Open en een keer de Australian Open. Ook in 2007, op 23-jarige leeftijd, stopte ze al eens vanwege de vele blessures die haar troffen. Maar Clijsters keerde terug in 2020. Gold Old Clijsters is nog steeds aan het tennissen maar de Belgische speelt weinig toernooien meer. Toch neemt niemand haar die grandslamtitels meer af.

Muhammad Ali
Een van de grootste sporttragedies ooit is de rentree van Muhammad Ali. In september 1978 lijkt Ali zijn laatste partij te boksen toen hij zijn wereldtitel zwaargewicht heroverde. The Greatest had niks meer te bewijzen. Toch trok Ali twee jaar later weer zijn bokshandschoenen aan. Op 39-jarige leeftijd komt Ali terug uit zijn pensioen voor ‘The Last Hurrah!’. Een partij tegen regerend wereldkampioen Larry Holmes. Maar de oude Ali is nergens meer te bekennen. Een afgetakelde Ali houdt het elf rondes vol totdat zijn trainer hem verbood verder te vechten. Ali vocht vervolgens nog één keer en na dat verlies ging Ali definitief met pensioen.

Bekijk de ESPN Film Muhammad en Larry over het laatste titelgevecht van Ali hier.