<
>

NCAA bracket bekend, acht Nederlanders nog in de race voor de titel

March Madness Getty Images

Na de traditionele Selection Sunday is het bracket van het NCAA-toernooi bekend. Aan de mannen- en vrouwenkant zijn er nog 68 teams over die strijden voor het kampioenschap in het universiteitsbasketbal. Onder de scholen die nog in de race zijn, zijn nog acht Nederlanders.

Woensdagavond begint het eindspektakel met de first four, waar de laatste tickets voor het eindtoernooi verdeeld gaan worden. Aan de vrouwenkant staat de Groningse Milou Vennema met Longwood University in die kwalificatiewedstrijd. De Longwood Lancers wonnen voor het eerst in de geschiedenis van de universiteit hun conference en plaatsten zich daarmee ook voor het eerst voor het NCAA tournament.

Nederlandse inbreng
Naast Vennema zijn Maud Huijbens (Gonzaga), Floor Toonders (Florida) en Alina Sendar (Georgia) de andere Nederlandse speelsters die dit jaar nog in de race zijn voor de eindzege. Bij de mannen zijn David N’Guessan (Virginia Tech), Tristan Enaruna (Iowa State), Thomas Oosterbroek (University of Miami) en Jonas Visser (San Fransisco) er dit jaar bij in the dance.

N'Guessan en Huijbens plaatsten zich door hun conference tournament te winnen, de rest plaatste zich op basis van ranking.

Jade Blagrove miste op een haar na het NCAA-toernooi. Met de Manhattan Lady Jaspers verloor de Barendrechtse de MAAC conference finale.

Vanaf woensdag barst March Madness los. Voor ieder team betekent verliezen dat het toernooi erop zit. Het leidt uiteindelijk tot de final four en de NCAA finale op 4 april. De final four wordt dit jaar gespeeld in de Ceasars Superdome in New Orleans, waar plek is voor 73 duizend toeschouwers. ESPN zendt bijna dagelijks meerdere March Madness wedstrijden uit, inclusief de NCAA championship game.