<
>

Thomas Krol wint goud op 1000 meter

Pro Shots

Thomas Krol heeft goud gewonnen op de 1000 meter bij de Olympische Spelen in Peking. Hij is de opvolger van Kjeld Nuis. Nederland had met Hein Otterspeer, Kai Verbij en Krol drie ijzers in het vuur. Nuis had zich niet gekwalificeerd voor deze afstand.

Nederland
Vooraf werd volop gespeculeerd over misschien wel een volledig oranje podium, maar Otterspeer en Verbij vielen tegen. Verbij reed zelfs de rit niet uit. Hein Otterspeer werd tiende.

Thomas Krol reed met 1.07,92 de winnende tijd. De Canadees Laurent Dubreuil werd tweede (+0,40) en het brons was voor de Noor Haavard Lorentzen (+0,56).

Tweede medaille
Voor debutant Krol is het zijn tweede medaille op de Olympische Spelen. Op de 1500 meter moest hij in China genoegen nemen met zilver achter Kjeld Nuis, die zijn olympische titel prolongeerde. Op de 500 meter eindigde Krol als achttiende.

Krol is de vijfde Nederlandse schaatser die het goud op de 1000 meter grijpt. Ids Postma (1998), Gerard van Velde (2002), Stefan Groothuis (2014) en Nuis vier jaar geleden in Pyeongchang gingen hem voor.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.