<
>

Schouten pakt tweede goud met Olympisch record

Pro Shots

Irene Schouten heeft ook goud behaald op de 5000 meter, nadat ze eerder al de snelste was op de 3000 meter. Met een tijd van 6.43.51 vestigde ze een nieuw Olympisch record.

Schouten begon als topfavoriet aan de vijf kilometer. Nadat ze vorig jaar voor eerst wereldkampioen werd op de vijf kilometer, is ze dit seizoen de beste op alle lange afstanden. Daar kwam zaterdag een gouden plak op de drie kilometer bij.

Met een grote overmacht schaatste Schouten in de laatste race naar haar tweede gouden medaille. De 29-jarige schaatser uit Wervershoof was een aanmerkelijk sneller dan de concurrentie. In de voorlaatste race klokte de Canadese Isabelle Weidemann een tijd van 6:48.18. Het bleek een tijd die Schouten makkelijk kon evenaren en zelfs ver onder kon duiken.

Sanne in 't Hof werd zevende met een tijd van van 6.59,77. De 24-jarige schaatsster legde het af tegen wereldrecordhoudster Natalia Voronina, die een tijd van 6.56,99 noteerde.

Met een tijd van 6:43.51 wist Schouten haar favorietenrol waar te maken en zorgde ze voor de vierde gouden medaille van de Nederlandse equipe. Het totaal staat nu op acht behaalde plakken, drie zilveren en één bronzen. Na Yvonne van Gennip op de Spelen van 1988 in Calgary en Esmee Visser vier jaar geleden in Pyeongchang is Schouten de derde Nederlandse die goud behaald op de vijf kilometer.