<
>

Ireen Wüst pakt historisch goud op vijfde Winterspelen

Pro Shots

Ireen Wüst heeft ook bij haar vijfde Olympische Spelen haar titel op de 1500 meter geprolongeerd en schrijft daarmee historie. Zij is de enige sporter die vijf Winterspelen op rij goud pakt. De 35-jarige Brabantse bleef met een toptijd van 1.53,28 de Japanse favoriete Miho Takagi (1.53,72) voor. Het brons ging naar Antoinette de Jong in 1.54,82.

Het is de zesde olympische gouden medaille voor Wüst. In totaal is het haar twaalfde medaille op de Spelen. Wüst was al de meest succesvolle olympiër van Nederland.

Wüst was in de twaalfde rit veel sneller dan haar landgenoten Marijke Groenewoud en Antoinette de Jong, die tot dan toe de snelste tijd had. Met de handen op de rug hield de Brabantse in de tweede en derde ronde het verval in de rondetijden beperkt. Met een sterke slotronde van 30,8 bleef ze haar Canadese tegenstandster Ivanie Blondin ruim voor en dook met 1.53,28 onder het oude olympisch record, dat in handen was van Jorien ter Mors en werd gevestigd op de Spelen van Sotsji 2014.

Daarna was het drie ritten op de nagels bijten voor Wüst, die eerst de Japanse Ayano Sato en daarna de Amerikaanse Brittany Bowe bij lange na niet aan haar tijd zag komen. Takagi startte in de slotrit sneller, maar in de tweede volle ronde verdween de voorsprong van de 27-jarige Japanse. Nadat Takagi over de finish kwam met 0,44 seconde achterstand, sprong Wüst op met haar handen in de lucht.

Op haar laatste Olympische Spelen onderstreepte ze nog maar eens dat de 1500 meter 'haar' afstand is. Wüst werd vijf keer wereldkampioen op de schaatsmijl, won de 1500 meter bij vrijwel al haar allroundtitels en was 25 keer de beste in een wereldbekerwedstrijd op de ‘schaatsmijl’. Vooral haar vermogen om op de belangrijkste momenten net iets extra’s te kunnen geven, leverde haar voor de derde keer de olympische titel op de 1500 meter op.

Marijke Groenewoud werd bij haar debuut op de Winterspelen met 1.54,97 knap vijfde.