<
>

Brons op de baan voor Lavreysen en Wild

Pro Shots

Baansprinter Harrie Lavreysen heeft op de Olympische Spelen zijn derde medaille gepakt. Het werd een bronzen op de keirin nadat hij eerder twee keer goud had veroverd op de teamsprint en de sprint.

De Brit Jason Kenny verdedigde met verve zijn titel. Hij trok al drie ronden voor het einde de sprint aan, nam een voorsprong en hield die tot het einde vast. De Maleisiër Mohd Awang hield Lavreysen net van het zilver af. Het verschil was een honderdste. De Surinamer Jaïr Tjon en Fa werd vierde.

Voor Kenny betekende het zijn zevende gouden medaille. De 33-jarige baansprinter uit Bolton was er al bij toen de Britten in Peking 2008 het goud op de teamsprint veroverden. In Londen 2012 deden ze dat weer en won hij ook goud op de sprint. Op de Spelen van Rio was er zelfs de hattrick met goud op teamsprint, sprint en keirin.

Lavreysen, de regerend wereldkampioen, had het niet makkelijk op de keirin. Zaterdag, de dag na de slopende finale op de sprint tegen Jeffrey Hoogland, moest hij zich zelfs via de herkansingen verzekeren van een vervolg van het toernooi. Ook zondag overtuigde hij niet echt met de vierde plaats in de kwartfinales en de derde in de halve finales, beiden net genoeg voor kwalificatie.

In de finale verraste Kenny het hele veld en moest Lavreysen bij het ingaan van de slotronde het gat proberen dicht te rijden. Dat lukte niet en Awang, vorig jaar derde op de WK en ook al derde in Rio 2016, kwam nog net langszij.

Brons voor Wild

Kirsten Wild veroverde op het olympisch omnium ook een bronzen medaille. Met 18 punten in de puntenkoers wist ze zich nog op te werken naar de derde plaats. Het goud op de wielerpiste van Izu was voor de Amerikaanse Jennifer Valente en het zilver voor de Japanse wereldkampioene Yumi Kajihara.

Wild begon als vijfde aan de afsluitend puntenkoers nadat ze in de afvalkoers slechts als elfde was geëindigd. Daarvoor werd ze vijfde op het openingsonderdeel scratch en tweede in de temporace.

Wild (38) miste vrijdag met Amy Pieters een medaille op de koppelkoers, waar ze vierde werden. Ze is tweevoudig wereldkampioene op het omnium. Op haar laatste Spelen pakte ze eindelijk een medaille.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.