<
>

Hassan voltooit unieke trilogie met goud op 10 kilometer

ANP

Sifan Hassan heeft opnieuw een gouden plak behaald op de Olympische Spelen. Na een gouden medaille op de 5.000 meter en brons op de 1.500 was de 28-jarige Hassan de sterkste op de 10.000 meter. Na een formidabele slotronde snelde Hassan naar de winst in 29.55,32. Bovendien is ze de eerste atlete ooit die deze trilogie

Wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey uit Ethiopië liep de gehele race voorop, maar kwam tekort in de laatste ronde. Ze werd derde. Kalkidan Gezahegne uit Bahrein eindigde knap als tweede, een seconde achter Hassan (29.56,18). De Nederlandse Susan Krumins speelde geen rol van betekenis en gaf op met een blessure.

Unieke trilogie
Hassan was de eerste atlete die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles. Dat lukte nog nooit eerder een atlete. Alleen Fanny Blankers-Koen behaalde meer olympische medailles voor Nederland in de atletiek. Zij won vier keer goud op de Spelen van Londen in 1948.

Hassan, die dus drie medailles verzilverde in Tokio, draagt zondag bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag. Chef de Mission Pieter van den Hoogenband maakte dat eerder bekend.