<
>

Domper voor Büchli op keirin, Lavreysen wel door

ANP

Baanwielrenner Matthijs Büchli is uitgeschakeld op het onderdeel keirin tijdens de Olympische Spelen. De winnaar van zilver bij Rio 2016 werd weliswaar tweede in zijn heat, maar werd later gediskwalificeerd. De herkansing leverde geen succes op. En dat komt hard aan voor de voormalig wereldkampioen op de keirin.

Harrie Lavreysen kwalificeerde zich wél voor de kwartfinales van de keirin. De wereldkampioen, die vrijdag nog goud pakte op de sprint ten koste van Jeffrey Hoogland, finishte in zijn heat als vijfde. De medaille-winnaar moest terugkeren voor de herkansingen. Daarin won de wereldkampioen zijn race met overmacht.

Pechdag
Büchli, die aan het begin van de week nog goud pakte op de teamsprint, had een pechdag. De nummer 2 van Rio 2016 moest in zijn heat voor de tweede keer de baan op omdat de Maleisiër Muhammad Sahrom en de Kazach Sergei Ponomariov onderuit waren gegaan. Daarna finishte hij als tweede, maar volgde een diskwalificatie. En kort erop volgde al de herkansing, waarin hij als derde eindigde en uit het toernooi lag. Titelverdediger Jason Kenny en de Duitser Stefan Bötticher waren hem te snel af.

Zondag om 03.24 uur volgen de kwartfinales. De finale wordt die dag verreden om 05.00 uur.