<
>

Basketballers VS winnen voor vierde keer op rij olympisch goud

Kevin Durant en Jason Tatum vieren feest namens Verenigde Staten tegen Frankrijk. ANP

De basketballers van de Verenigde Staten hebben voor de zestiende keer goud veroverd op de Olympische Spelen. De Amerikanen, met Kevin Durant als aanjager, versloegen in Tokio in een spannende finale Frankrijk met 87-82. Het is de vierde keer op rij dat de basketbalvedettes uit de VS het goud pakken.

De Amerikanen namen met de overwinning in de finale revanche voor twee eerdere nederlagen tegen Frankrijk, in de groepsfase van de Spelen en op het WK van 2019 in de kwartfinales.

De Fransen, met onder anderen NBA-spelers Rudy Gobert, Evan Fournier en Timothé Luwawu-Cabarrot in de ploeg, begonnen fel. Onder aanvoering van Durant maakten de Amerikanen een vroege achterstand in het eerste kwart echter goed en liepen ze uit naar zo'n vijf à tien punten voorsprong. Die marge hielden ze de rest van de wedstrijd vast. In de slotfase kwamen de Fransen nog even terug tot 85-82, maar in de laatste 10 seconden konden ze niet meer gelijk komen.

Tegenslag
Durant was met 29 punten de grote man aan de kant van de VS. Jayson Tatum zorgde voor 19 punten en Jrue Holiday en Damian Lillard voor 11. Gobert en Fournier waren beiden goed voor 16 punten aan Franse kant.

"We hebben echte tegenslag gekend", zei Durant, die na het goud van de Spelen van 2012 en 2016 zijn derde gouden medaille won en daarmee op gelijke hoogte kwam met Carmelo Anthony. "We verloren een wedstrijd in het toernooi en we verloren twee oefenwedstrijden. We hadden te maken met coronabesmettingen en met jongens die pas laat aansloten. We hebben ons overal doorheen geknokt. Het was echt anders, dus ik ben blij dat we de klus hebben geklaard."

Dit artikel bevat informatie van het ANP.