<
>

Jepchirchir wint marathon, bijrol voor Nederlanders

ANP

Atlete Peres Jepchirchir heeft de marathon van de Olympische Spelen op haar naam geschreven. De Keniaanse legde in de vroege ochtend in het noordelijke gelegen Japanse Sapporo de 42,195 kilometer af in 2 uur 27 minuten en 20 seconden. Ze bleef in de Japanse hitte haar landgenote Brigid Kosgei 16 seconden voor. De Amerikaanse Molly Seidel pakte op 26 seconden de bronzen medaille. De Nederlandse atletes Andrea Deelstra en Jill Holterman speelden een bijrol.

In een bloedheet Sapporo eindigde Deelstra eals 44e in 2.37.05, op 9.45 minuten van de Keniaanse winnares Jepchirchir, Holterman arriveerde als 63e in 2.45.27, ruim 18 minuten later dan Jepchirchir. Deelstra was ontevreden over het eindresultaat, Holterman voelde zich trots. "Ik vind mezelf een bikkel."

Deelstra ging voor een plek in de top 10 en liep het eerste deel van de 42,195 kilometer keurig mee in de eerste groep. "Ik hield me aan mijn raceplan en was echt in vorm. Ik dronk goed, koelde goed, ververste zelf steeds het ijs dat ik in mijn pet gooide, totdat ik last kreeg van mijn linkerheup", vertelde de 36-jarige hardloopster, die op de Spelen van Rio als 60e eindigde.

Snakken naar finish
"Ik heb dat eerder gehad in de marathon van Berlijn in 2018 en toen kreeg ik uitvalsverschijnselen. Ik kon twee dingen doen, ermee kappen of een paar keer wandelen en dan die heup een beetje losgooien. Dat laatste heb ik gedaan en voor ik het doorhad, was ik een paar drankposten verder en al op het 36-kilometerpunt. Dan maar finishen, vond ik. Maar door dat wandelen heb ik zeker 5 minuten verspeeld. Trek je die van mijn eindtijd af, dan had ik voor een plek bij de eerste tien kunnen strijden. Dat was een reële doelstelling."

Holterman liep pas haar derde marathon en had geen ervaring met lopen in de hitte. "Het was heel erg zwaar; 27 graden al bij de start en 77 procent luchtvochtigheid. Ik ben voorzichtig gestart, maar toch had ik nog verval, dus dat geeft wel aan hoe zwaar het was. Het waren idiote omstandigheden. Ik knoopte steeds een panty met ijsklontjes aan mijn sport-bh voor de verkoeling en dat heeft me zeker geholpen", zei de 29-jarige atlete uit Egmond aan den Hoef.

Niet topfit
Holterman begon niet topfit aan de olympische wedstrijd. Ze kreeg in aanloop naar de wedstrijd last van haar achillespezen en had zelfs drie dagen volledige rust genomen. "Het was een grote uitdaging, ik heb ervan gemaakt wat ik kon en ben blij dat ik de finish heb gehaald en trots op mijn doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid. De sportcultuur in Nederland is erg gericht op top 8 en alles voor de medailles, maar atletiek is zo'n grote sport en de marathon zo sterk bezet. Ik heb hier heel wat goede loopsters zien uitvallen, sommigen gingen bijna knock-out. Als je dan de finish haalt, ben je een bikkel."

Deelstra en Holterman zijn nog niet klaar met de marathon. Parijs 2024 lonkt al. "Ik wil nog die wedstrijd lopen waarin alles wel klopt en dat was nu weer niet het geval", zei Deelstra. "Ik heb dit keer wel mijn verstand gebruikt en mijn lichaam niet kapot gelopen, maar tevreden kan ik nu niet zijn."

Dit artikel bevat informatie van het ANP.