<
>

Hassan draagt vlag bij sluitingsceremonie Spelen in Tokio

ANP Foto

Sifan Hassan draagt zondag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen de Nederlandse vlag het Olympisch Stadion van Tokio binnen, zo heeft chef de mission Pieter van den Hoogenband bekendgemaakt.

Hassan won afgelopen maandag op de 5000 meter het eerste atletiekgoud voor Nederland sinds Ellen van Langen op de Spelen van Barcelona in 1992. Ze veroverde vrijdag met brons op de 1500 meter haar tweede medaille van deze Spelen en loopt zaterdag nog de 10.000 meter.

"Sifan is een sportvrouw met een waanzinnig inspirerend verhaal die haar favorietenrol in Tokio glansrijk waarmaakt", zei Van den Hoogenband. "Ze heeft op een weergaloze manier olympisch goud gewonnen op de 5000 meter. En dat enkele uren nadat ze, ondanks een val, haar serie op de 1500 meter won."

Van den Hoogenband zei dat hij het een prachtig beeld vond hoe Sifan na de winst op de 5000 meter onder de Nederlandse vlag een momentje voor zichzelf nam. "En toen ik zag hoe ze reageerde toen ik haar vroeg om de vlag te dragen, wist ik dat dit een heel goede keuze was. Volgens mij kunnen wij ons als TeamNL geen betere sportvrouw wensen om namens ons de vlag te dragen tijdens de sluitingsceremonie."

"Ik vind het een eer dat Pieter mij vroeg. Ik heb een heel druk schema deze week en focus me op mijn prestaties", reageerde Hassan. "Maar ik kijk er wel echt naar uit om zondagavond met de vlag het stadion in te lopen. We hebben hier hele mooie prestaties geleverd en het is echt bijzonder om dan de vlag te mogen dragen namens alle sporters."

Bij de openingsceremonie op 23 juli droegen Churandy Martina en Keet Oldenbeuving de Nederlandse vlag het Olympisch Stadion van Tokio binnen. De 37-jarige atleet, die begon aan zijn vijfde Spelen, was de oudste Nederlandse atleet in Tokio, de 16-jarige skateboardster de jongste.

Dit artikel bevat informatie van het ANP.