<
>

Roemloos afscheid voor Henk Grol

Henk Grol Pro Shots

De Olympische Spelen zitten er voor de afzwaaiende Henk Grol in de klasse boven 100 kilogram al na één partij op. De 36-jarige Grol verloor van Bekmurod Oltiboev uit Oezbekistan. Grol is de nummer 9 van de wereld, Oltiboev is de mondiale nummer 21.

De partij duurde slechts 25 seconden. De Oezbeek wierp Grol bij de eerste actie direct op zijn rug.

"Dit was het dan, ik kan er niks anders van maken", zei Grol ongeveer een half uur na zijn laatste individuele wedstrijd. "Ik was gespannen vanochtend en maak gewoon een fout. Dan is het einde verhaal. Het besef is er, maar ook weer niet helemaal. Je wilt gewoon van de mat gaan en dat je overal pijn hebt en dodelijk vermoeid bent. Maar ik ben helemaal niet moe, ik ben klaar om het toernooi te beginnen, maar het toernooi is er niet meer", aldus de drievoudig Europees kampioen.

Grol, tweevoudig winnaar van olympisch brons, had zijn loopbaan in Tokio willen bekronen met olympisch goud. Hij werd op de Spelen van 2008 en 2012 derde. Op de Spelen van 2016 greep hij naast eremetaal, waarna hij bekendmaakte dat hij niet meer door zou gaan tot de Spelen van Tokio. Op dat besluit kwam hij terug.

Grol is drievoudig Europees kampioen in de klasse tot 100 kilogram en hij werd in dezelfde klasse drie keer tweede op de WK.

"Mijn lichaam is op. De helft van de trainingen kon ik het niet volhouden, omdat mijn lichaam het niet meer aankon. Ik heb alles bij elkaar geraapt om hier goed te zijn. Ik was prima in vorm, maar ik heb het niet kunnen laten zien", aldus Grol.

Savelkous

Tessie Savelkouls, net teruggekeerd na een zware knie- en voetblessure, verloor in de klasse boven 78 kilogram op waza-ari van Han Mijin uit Zuid-Korea. Na de nederlaag kreeg Savelkouls applaus van de aanwezigen op de tribune.

Savelkouls hervatte pas in mei van dit jaar de training, vijftien maanden nadat ze bij de Grand Slam in Parijs een zenuwscheur in haar rechterbeen had opgelopen. Artsen gaven haar slechts 1 procent kans op herstel, maar Savelkouls doorliep het zware revalidatietraject met succes en kon toch weer de judomat op. Een maand geleden werd bekend dat ze zelfs naar Tokio zou afreizen.

Voor Savelkouls was het de tweede deelname aan de Spelen. Vijf jaar geleden verloor ze in Rio de Janeiro in de herkansingen.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.