<
>

BMX'er Kimmann rijdt met scheurtje in knie naar gouden medaille

Niek Kimmann Pro Shots

BMX'er Niek Kimmann heeft op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille gegrepen. De 25-jarige fietscrosser uit Lutten was in de finale op het Ariake Urban Sports Park verreweg de sterkste. De Brit Kye Whyte pakte zilver, de Colombiaan Carlos Alberto Ramirez Yepes het brons.

Hij kon kort na de olympische finale nog niet helemaal geloven dat hij zojuist goud had veroverd. "Het begint te bezinken, maar ik geloof het nog niet helemaal", zei Kimmann. "Ik klapte maandag op die official en dacht: deze droom is voorbij. Maar ik wist ook: ik ben relatief jong, deze baan ligt mij. Als ik ooit een olympische titel wil pakken, moet het nu."

De BMX'er botste aan het begin van de week tijdens een training op een overstekende official en liep daarbij een scheurtje in een knieschijf op. Even werd gevreesd voor zijn toernooi, maar Kimmann was nog steeds vanaf zijn eerste wedstrijd tot aan de finale de sterkste.

"Het ging in de afgelopen weken zo goed", zei Kimmann. "Mijn coach zei: zelfs als je niet op je best bent, kun je nog steeds winnen. Dus ik heb altijd vertrouwen gehouden."

Brons voor Smulders

Bij de vrouwen veroverde Merel Smulders de bronzen medaille. De 23-jarige debutante reed in Tokio een sterke finale en eindigde als derde. De Britse Bethany Shriever pakte het goud en tweevoudig olympisch kampioene Mariana Pajón uit Colombia moest dit keer genoegen nemen met zilver.

Merel Smulders was de enige Nederlandse deelneemster in de finale. Haar oudere zus Laura, die bij de Spelen van Londen 2012 brons pakte, strandde net als Judy Baauw in de halve finales.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.