<
>

Kiran Badloe heeft goud voor het grijpen

Kiran Badloe Pro Shots

Windsurfer Kiran Badloe is al voor de afsluitende medalrace van zaterdag vrijwel zeker van de olympische titel in de RS:X-klasse. Op de vierde wedstrijddag voor de kust van Enoshima behaalde de Nederlander in de laatste drie races twee zeges en een vijfde plek.

In het klassement na twaalf races staat Badloe bovenaan, met 19 punten voorsprong op de nummer 2, de Fransman Thomas Goyard. In de medalrace hoeft de Nederlander alleen maar de finish te halen en hij moet ervoor zorgen niet gediskwalificeerd te worden om zijn voormalige trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen.

"Tijdens de laatste race had ik het nog niet in de gaten, maar eenmaal aan de kant drong het door. Heel gaaf, onwerkelijk op mijn eerste Spelen", zei de 26-jarige Badloe. "Het zijn hier lastige omstandigheden met de wind en het duurde een paar dagen voordat ik lekker in mijn vel zat. Maar we wilden voor de medalrace al een beslissing forceren en dat lijkt gelukt."

Badloe wil nog niet op goud vooruitlopen. "We hebben een aardig grote voorsprong, maar juichen pas over over twee dagen. Nu is het zaak om het koppie erbij te houden, een 'cleane' en goede medalrace te varen. De druk is er wel, maar daar kunnen we mee omgaan."

Meteen na de race belde Dorian van Rijsselberghe, de olympisch kampioen van 2012 en 2016, naar Badloe. "Hij zei eerst een scheldwoord en daarna 'heel gaaf'. Ik zal hem straks even wat uitgebreider terugbellen."

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.