<
>

Hendriks: "Situatie in coronahotel is onacceptabel"

Pro Shots

Chef de mission Pieter van den Hoogenband ging tijdens een persconferentie in op de prestaties van de Nederlandse ploeg tot nu toe. De oud-topzwemmer bleef positief ondanks dat de resultaten op de Olympische Spelen nog niet overhouden.

"We hebben al veel hoogte- en dieptepunten gekend deze Spelen", zegt chef de mission van den Hoogenband. "Gisteren hebben we op een veilige manier de zilveren medaille van Arno Kamminga gevierd. Klappend vanaf het balkon. Dat inspireert anderen. We hebben nu nog dertien dagen te gaan en we zullen nog winnen en we zullen nog verliezen. De totale balans wordt 8 augustus opgemaakt. Wat wél duidelijk is: we liggen niet achter op schema en ook niet voor op schema. Sport op dit niveau laat zich niet in een schema proppen. We zullen vallen en opstaan en het helpt niet om nu al te analyseren. Onze sporters hebben een enorm adaptief vermogen. Ze weten dat er mindere dagen bestaan en we gaan onverstoord door", aldus Van den Hoogenband, die verder vooral een peptalk gaf richting de sporters.

Lokale besmettingen
Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, ging in op de coronaperikelen rond de Nederlandse ploeg. "Besmettingen zouden ook van de lokale bevolking kunnen komen. Het virus maakt geen onderscheid in menselijk verschil."

Van den Hoogenband kondigde verder maatregelen aan voor de sporters. De lounges zijn gesloten, verder moet alles - zoals fitnessruimtes - op afspraak worden geboekt, de lift mag alleen noodzakelijk worden gebruikt en kantoren zijn alleen voor de staf beschikbaar.

Lijnvlucht
Hendriks kreeg de vraag voorgelegd of het wel slim was om veel sporters op een lijnvlucht naar Tokio te laten afreizen. "Je kan onmogelijk allemaal op hetzelfde moment aankomen. Onze medische staf heeft nadrukkelijk aangegeven dat met z'n alleen in een vlucht risico's met zich meebrengt. Er was geen overwegende reden vanuit de virologen om dat op een andere manier te doen. Dit was binnen de mogelijkheden die we hebben een serieuze afweging geweest. Het is niet te onderbouwen dat de verspreiding op de vlucht heeft plaatsgevonden", zegt Hendriks.

Hendriks gaf verder aan dat de omstandigheden in het quarantainehotel onacceptabel zijn. "We vinden de situatie zeer zorgelijk, het is niet wat je verwacht van de Japanse organisatie. De organisatie heeft niet gereageerd op onze klachten. Ze mogen geen moment daglicht ziet, moeten binnen blijven en dan zijn er ook nog problemen met het Japans georiënteerde eten. Om nog maar te zwijgen over de kleine hokjes waarin ze zitten. Het zijn heel ongelukkige omstandigheden en dan druk ik me voorzichtig uit. We hadden dit van tevoren willen weten zodat we iets hadden kunnen doen. We hebben op antwoorden gewacht en niet gekregen. Nu maken we ons sterk voor toegang van een psycholoog tot de zes mensen in kwestie. Eerst mocht daar niemand heen: onacceptabel als je ziet hoe moeilijk die mensen het hebben. We proberen ons nu in te spannen om leuke dingen voor die zes te organiseren, zoals trainingsmaterialen, krachttrainingsspullen, goede voeding en spelletjes. Het is daar gewoon geen pretje."

Hendriks heeft de Nederlandse ambassadeur in Japan gevraagd te kijken naar deze situatie. Van den Hoogenband vult hem aan: "We hielden rekening met het scenario van positieve besmettingen tijdens de Olympische Spelen, maar de omstandigheden in quarantaine zijn gewoon niet oké."