<
>

Franssen en De Wit maken geen fout in eerste ronde

ANP Foto

Het is judoka Juul Franssen op de Olympische Spelen gelukt zich te plaatsen voor de kwartfinales van de klasse tot 63 kilogram. De 31-jarige Franssen versloeg in de tweede ronde de Australische Katharina Haecker. Franssen is de nummer 11 van de wereld, Haecker staat zeven plekken lager.

In de vierde en laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Franssen het af op ippon. Ze had kort daarvoor haar tweede straf gekregen. Een derde straf zou een nederlaag hebben betekend.

Bij de laatste acht neemt Franssen het op tegen de Française Clarisse Agbegnenou, de nummer 1 van de wereld. Agbegnenou pakte op de Spelen van 2016 een zilveren plak.

Franssen was de dag begonnen met een zege op de Servische Anja Obradovic. Na ruim drie minuten won Franssen, ook op ippon. Mocht ze in de kwartfinales verliezen, dan gaat ze door naar de herkansingen.

Vijf jaar geleden werd Nederland in Rio in de klasse tot 63 kilogram vertegenwoordigd door Anicka van Emden, die een bronzen plak veroverde.

De Wit
Ook Frank de Wit heeft zich op de Olympische Spelen eenvoudig verzekerd van een plek in de achtste finales van het judotoernooi. Hij was veel te sterk voor Peniamina Percival uit Samoa, de nummer 217 van de wereld. De Wit bezet de vijfde plek op de wereldranglijst.

Na 1 minuut en 9 seconden had De Wit de overwinning al binnen. Hij scoorde met een worp een waza-ari en liet de judoka uit Samoa vervolgens niet meer loskomen; ippon.

De 25-jarige De Wit maakt voor de tweede keer zijn opwachting op de Spelen. Vijf jaar geleden wist hij in Rio de Janeiro geen wedstrijd te winnen.